Categories: Lumea animalelor

Alergiile la câini, când apar și cum se manifestă

Alergiile la câini, când apar și cum se manifestă. Alergiile sunt destul de frecvente la câinii de toate rasele. Majoritatea problemelor de acest gen apar în jurul vârstei de un an.

Poate părea surprinzător, însă nu doar oamenii, ci şi tovarăşii lor patrupezi pot avea alergii. Alergia reprezintă o reacţie anormală a organismului la unele substanţe comune din mediul înconjurător, numite alergeni.

Ca în cazul oamenilor, şi câinii se pot confrunta cu alergii alimentare, ca o reacţie de tip imunitar a organismului la consumul unor anumite componente din hrană.

Este foarte important să tratăm cât mai repede alergia, dar din păcate câinii noștri nu ne pot spune dacă nu se simt bine.

Cum ne putem da seama totuși dacâ micuțul nostru suferă? Trebuie sa fim atenți la comportamentul lui si să recunoaștem cât mai repede dacă acesta ne arată semne de îngrijorare. Dacă cunoaștem cele mai comune simptome a alergiilor, putem ajuta câinele să scape de neplăceri. În unele cazuri mai grave îi putem salva și viața.

Prezentăm câteva dintre cele mai generale simptome ale alergiilor de câine. Chiar dacă unele dintre aceste simptome sau comportamente pot fi temporare, este recomandat să consulți cu un medic veterinar despre ce ai observat.

Alergiile la câini, cum se manifestă

Simptomele sunt variate, unele chiar periculoase. Potrivit medicilor veterinari printre semnele ce pot indica o eventuală alergie alimentară se numără pruritul, inflamaţiile cronice ale urechii, pierderea părului. De asemenea, câinii cu alergii obişnuiesc să îşi roadă labele, să îşi frece faţa de covor ori să îşi lingă în mod excesiv blana.

Formele mai grave, în unele situaţii, nu neapărat rare, sunt reacţii alergice similare cu ale omului: erupţii cutanate, urticarie, greţuri şi vărsături, balonări ori diaree cronică. Toate acestea impun un control la medicul veterinar.

Expunerea prelungită la alimentele pe care nu le tolerează va agrava simptomele, existând chiar riscul ca viaţa să îi fie pusă în pericol.

Din păcate, câinii pot fi alergici la aproape orice ingredient din alimentaţie, însă anumite tipuri de carne ori cereale prezintă un potenţial alergen mai mare. În lista alimentelor care le pot provoca alergii intră carnea de porc, iepure sau miel, ouăle, porumbul, grâul şi lactatele.

Cum se pot ”trata” alergiile câinilor

Pentru a identifica alimentul-problemă, animalul de companie va fi supus unei diete de excludere, ce presupune o alimentaţie controlată, în care câinele primeşte doar hrană „sigură”.

Ulterior, se trece pe dieta de provocare, când se introduc treptat alimentele cu potenţial alergen, până când se observă o reacţie alergică.

 

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

2 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

2 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

2 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

4 săptămâni ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

4 săptămâni ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

4 săptămâni ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL