Cea mai rara specie de maimuta din lume are acum o sansa mai mare de supravietuire. O echipa condusa de organizatia caritabila de conservare internationala Societatea Zoologica din Londra (ZSL) a descoperit o noua familie de giboni hainan (Nomascus hainanus), informeaza phys.org.

giboni

Pana in luna iunie, se credea ca exista doar 25 de giboni hainan care traiesc in trei grupuri sociale pe o insula de pe China continentala. Descoperirea unui al patrulea grup, o pereche impreuna cu un pui, in Bawangling National Nature Reserve din provincia Hainan, creste populatia cu aproape 12%.

Descoperirea acestui nou grup reproducator creste potentialul reproductiv al populatiei, lucru vital pentru supravietuirea pe termen lung a acestei specii pe cale de disparitie.

Dr. Jessica Bryant, cercetatoare la ZSL, a condus expeditia in cadrul careia s-a facut descoperirea. „Gasirea unui nou grup gibon hainan e un impuls fantastic pentru populatie. Am sperat sa localizam macar unul sau doi giboni solitari, dar descoperirea unei intregi familii cu tot cu un pui e dincolo de visele noastre cele mai indraznete”, a spus aceasta.

Populatia totala de giboni hainan se ridica acum la 28 de indivizi.

Gibonii sunt de obicei localizati cu ajutorul sunetului cantecului lor de zi cu zi. Datorita densitatii scazute a populatiei, insa, e mica si probabilitatea ca acestia sa cante, deoarece sunt prea putini alti indivizi carora sa li se adreseze. Astfel, identificarea indivizilor solitari sau a grupurilor e extrem de dificila. Echipa a reusit sa gaseasca acest nou grup prin utilizarea de noi tehnici acustice care-i fac pe giboni sa-si faca simtita prezenta.

Sursa foto: phys.org