Sari la conținut
Home » Câinii și fobia de furtuni, astrofobia

Câinii și fobia de furtuni, astrofobia

Câinii ca și oamenii au fobii. Poate cea mai evidenta este fobia sau anxietatea de furtună. La câini este o problemă destul de comună și foarte reală. Câinii cu fobie de furtună pot deveni extrem de frenetici și copleșiți de frică în timpul furtunilor.

Fobia de furtuni este denumită ”Astrafobie”: frica de tunete și fulgere.

Aflați ce cauzează fobia de furtună la câini și învațați cum să o gestionați de dragul câinelui și al liniștii dumneavoastră.

Cauzele astrofobiei, fobiei furtunilor

Nu există nicio modalitate de a ști cu siguranță ce face ca un câine să se teamă de furtuni. Probabil că există mai multe motive pentru fobia de furtună, iar acestea variază de la câine la câine. Cel mai evident motiv se datorează zgomotului puternic al tunetului.

Mulți câini suferă de fobie de zgomot, iar tunetul este doar unul dintre câteva zgomote înspăimântătoare (altele includ focuri de artificii, împușcături etc.). Cu toate acestea, cauza fricii poate să nu se limiteze la zgomot. Modificările presiunii barometrice și umidității pot afecta simțurile câinelui dvs. și, posibil, pot provoca chiar disconfort în urechi.

Câinii artritici sau cei cu tulburări ortopedice pot experimenta mai multă durere decât de obicei, deoarece sunt mai sensibili la fluctuațiile vremii.

Un alt motiv posibil pentru fobia de furtună. este asocierea cu o experiență traumatică. Poate că nu știți ce s-a întâmplat, dar este posibil ca în trecutul câinelui dumneavoastră să fi avut loc ceva foarte stresant sau înfricoșător în timpul unei furtuni.

În cele din urmă, structura genetică poate fi un factor care contribuie la teama de furtuni sau poate fi chiar singura cauză.

Care sunt semnele astrofobiei, fobiei de furtună

Comportamentul de frică al câinelui tău poate fi subtil la început, dar se poate agrava cu timpul, devenind în cele din urmă atacuri de panică în toată regula, care sunt foarte periculoase pentru câinele tău.

În cazul în care câinele tău pare anxios, hiperactiv, distructiv sau izolat în timpul furtunilor, probabil că ai de-a face cu fobia de furtună. Semnele sunt de obicei destul de evidente: mulți câini vor alerga, gâfâi sau se vor plânge în liniște; unii caută atenție; alți câini se vor ascunde, înghețați de frică.

Nu este neobișnuit ca unii câini cu fobie de furtună să urineze și/sau să își facă nevoile în mod necorespunzător. Semnele revelatoare de anxietate și frică pot începe cu mult înainte de sosirea furtunii, așa că luați notă de semnele care apar pe vreme normală. Câinele tău este probabil cel mai bun meteorolog pe care îl poți găsi.

Prevenirea și tratarea fobiei de furtună

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni câinele dvs. să reacționeze negativ la declanșatorii furtunilor sau cel puțin pentru a minimiza reacția. În primul rând, nu lăsați niciodată câinele afară în timpul furtunilor.

 

Câinele tău va reacționa la comportamentul uman. Anxietatea, frica și stresul uman, chiar dacă nu are legătură cu furtuna sunt preluate rapid de patruped. Fă tot posibilul pentru a rămâne relaxat și optimist. Poate cel mai important lucru pe care îl puteți face este să vă urmați rutina obișnuită. A-ți mângâia animalul de companie este absolut în regulă și nu încurajează un comportament rău.

Există modalități prin care îți poți calma câinele în timpul furtunilor (sau alte surse de frică și anxietate). Un lucru pe care îl poți încerca este să oferi o ascunzătoare confortabilă în cea mai liniștită parte a casei tale. O ladă cu un pat moale înăuntru și acoperit cu o pătură grea ar putea ajuta câinele să se simtă mai în siguranță.

Încercați să redați muzică pentru a acoperi zgomotul produs de tunete sau artificii. În plus, ar putea fi de ajutor și folosirea feromonilor de calmare a câinilor în „locul sigur”.

Dacă animalul dvs. se calmează și nu mai reacționează la furtună, răspundeți cu laude calme și recompense. Luați în considerare distragerea atenției câinelui de la furtună exersând comenzile de bază sau jucând un joc preferat.

Câinii cu fobie severă de furtună vor avea nevoie de ajutorul unui profesionist. Un comportamentist veterinar vă poate ajuta să stabiliți un program de desensibilizare sau de condiționare. Discutați cu medicul veterinar despre potențiale tratamente, inclusiv terapii pe bază de plante. În cele mai multe cazuri, medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală au mare succes împreună cu desensibilizarea sau condiționarea.

Deși mulți proprietari de câini se feresc de aceste tipuri de medicamente, beneficiul depășește mijloacele. Veterinarul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament anti-anxietate, care poate fi administrat la primul semn de furtună. Unii câini vor trebui să ia medicamente pe termen lung, care sunt administrate zilnic pentru a menține anxietatea sub control.

Deoarece fobia de furtună este probabil să se agraveze în timp, este important să luați măsuri atunci când observați pentru prima dată semnele. Nu așteptați să abordați fobia doar atunci când aceasta devine foarte gravă – va fi mult mai greu de inversat.

Așa cum stresul reprezintă un risc pentru sănătatea oamenilor, același lucru este valabil și pentru câini. Fobia de furtună poate deveni o problemă foarte gravă care va afecta negativ sănătatea și calitatea vieții câinelui tău. Acționează acum de dragul câinelui tău.