Sari la conținut
Home » 5 mituri comune despre pisici. Crezi că știi adevărul?

5 mituri comune despre pisici. Crezi că știi adevărul?

De ce doarme pisica la picioarele mele?

Mituri comune despre pisici. Crezi că știi o mulțime despre pisici? Mai gandeste-te! Există o mulțime de mituri comune despre pisici. Te putem ajuta să te lămurești asupra adevărului.

Pisicile negre sunt ghinioniste

Este pe primul loc în topul de mituri comune despre pisici. Ce-i drept, pisicile negre au fost subiectul de povestiri timp de secole. Dar, în timp ce în unele țări sunt considerate ghinioniste, în alte părți ale lumii se spune că felinele aduc noroc.

De exemplu, în Japonia, se crede că aduce noroc dacă o pisică neagră îți iese în cale. Dar în mare parte din Europa și SUA, prezența unei pisici negre este considerată ghinion dacă îți iese în drum.

În Germania, depinde în ce direcție merge o pisică neagră în fața ta. De la stânga la dreapta înseamnă că urmează vremuri bune. Dar de la dreapta la stânga înseamnă contrariul.

Unii italieni cred că, dacă o pisică neagră sare pe patul de lângă o persoană bolnavă, aceasta va muri în curând.

Iar în Scoția, dacă o pisică neagră apare la ușa ta înseamnă că ai putea intra în posesia unor bani,. În China însî unii cred că pisicile negre sunt aducătoare de sărăcie.

Din păcate, pisicile negre nedorite sau abandonate sunt greu de adoptat din cauza superstițiilor și miturilor. Așa că se pare că ele sunt cele ghinioniste. În realitate, singurele puteri supranaturale pe care le au pisicile negre sunt cele ale iubirii și afecțiunii necondiționate. La fel ca orice altă pisică.

Toate pisicile urăsc apa

Cele mai multe pisici domestice nu sunt mari fani ai apei. Dar oricine a căutat vreodată videoclipuri cu pisici știe că nu toate urăsc să se ude.

Oamenii de știință cred că motivul pentru care cele mai multe pisici urăsc apa ar putea fi faptul că blana lor nu se usucă foarte repede. Ceea ce le poate face să se simtă destul de inconfortabil și, eventual, să le fie frig.

De asemenea, este posibil ca greutatea apei să îngreuneze animalul, de obicei agil. Ceea ce înseamnă că nu poate scăpa la fel de repede de pericolul perceput.

Un alt motiv este faptul că descendenții originari ai pisicilor au evoluat în zonele deșertice. În aceste zone, pământul este arid și plouă foarte puțin sau deloc.

Unii oameni stropesc pisicile cu apă în încercarea de a le face să nu mai facă ceva. Imaginați-vă cum v-ați simți dacă cineva v-ar stropi brusc cu apă în față. Ar trebui să începeți să înțelegeți de ce pisicilor nu le place acest lucru.

Dacă trebuie să vă îmbăiați pisica din motive medicale, folosiți puțină încurajare pozitivă. Cum ar fi recompensa preferată dată în timp ce o introduceți ușor în apă.

Sunt pisicile tandre?

pisica primar; sursă foto: pawlicy.com
Pisica primar din Alaska care privește cu dragoste stăpânul ei

Poate cea mai mare dezbatere a timpurilor moderne este care animale de companie sun mai bune: câinii sau pisicile? Un argument forte în favoarea câinilor este că pisicile nu sunt iubitoare cu stăpânii lor.

Pisicile domestice sunt, prin natura lor, mai independente decât câinii domestici. În parte pentru că nu au fost crescute pentru a petrece mult timp în preajma oamenilor. De asemenea, strămoșii sălbatici ai felinelor de casă nu trăiesc în mod natural în același tip de grupuri ca și câinii.

Un studiu recent realizat de Universitatea din Lincoln a constatat că pisicile nu dau semne de suferință atunci când stăpânii lor pleacă.

Dar, după cum poate depune mărturie oricine s-a întors acasă și pisica i-a sărit în poală, pisicile dau dovadă de afecțiune față de stăpânii lor. Iar multora le place să fie mângâiate, și mângâiate, și mângâiate…

Pisicile aterizează întotdeauna în picioare

De cele mai multe ori, pisicile aterizează în picioare atunci când cad de la înălțime. Acest lucru se datorează faptului au ceea ce se numește „reflex de redresare”. Acesta le face capabile să se răsucească foarte repede în aer atunci când cad. De asemenea, au și o coloană vertebrală foarte flexibilă, care le ajută în acest sens.

Dar, din păcate, acest lucru nu este întotdeauna cazul. În fiecare an, spitalele de animale tratează pisici care au căzut de la înălțimi mari. Adesea de la ferestre de la câteva etaje.

Unele își revin, dar  multe nu reușesc. Iar unele dintre cele care supraviețuiesc rănilor suferă leziuni care le schimbă viața. Și care pot fi costisitoare pentru proprietarii care nu au asigurare pentru animale de companie.

De aceea, vă recomandăm să țineți ferestrele închise. Iar în timpul lunilor de vară să fixați plasă la ferestre și balcoane pentru a împiedica pisicile să cadă afară.

Au pisicile nouă vieți?

La fel ca noi toți, pisicile au o singură viață. Așa că nu știm de unde vine zicala „pisicile au nouă vieți”. Nimeni nu cunoaște cu adevărat originea acestui mit, cu exactitate. Dar există o serie de posibilități – de la William Shakespeare la Egiptul antic.

În piesa “Romeo și Julieta”, bardul se referă la cele nouă vieți ale pisicilor. Pe de altă parte, un vechi proverb de origine necunoscută susține că: „O pisică are nouă vieți. Cu trei se joacă, cu trei se rătăcește și cu ultimele trei rămâne”.

În Egiptul antic, pisicile erau tratate ca animale sacre și erau venerate ca fiind creaturi divine cu puteri psihice sau supranaturale. Așa că unii cred că mitul ar putea proveni de acolo, deoarece se potrivește cu viziunea lor despre pisici.

Indiferent de origine, este mai mult ca sigur că mitul s-a dezvoltat de-a lungul timpului datorită abilității pisicilor de a ieși singure din situații dificile, cu agilitatea și dexteritatea lor.

De-a lungul timpului, felinele au supraviețuit căderilor de la înălțimi mari și chiar cutremurelor. Așa că nu este de mirare că și-au câștigat titlul de nouă vieți, cred cei de la bluecross.org.