Sari la conținut
Home » 15 alimente care sunt toxice pentru pisici

15 alimente care sunt toxice pentru pisici

Există alimente care sunt toxice pentru pisici sau cel puțin pot fi deranjante pentru organismul lor. Și, deși avem momente când ne dorim să împărtășim cu pisicile noastre mâncarea pe care am pregătit-o pentru noi, cel mai recomandat ar fi să nu o facem, întrucât acest lucru le-ar putea face rău.

Păstrați-vă în siguranță felina cu această listă de alimente pe care pisicile nu ar trebui să le mănânce niciodată sau unele dintre ele nu trebuie consumate regulat. Printre aceste alimente care sunt toxice pentru pisici se numără:

Ceapă și usturoi

Ceapa, usturoiul, arpagicul și prazul fac parte din familia Allium și toate acestea sunt toxice pentru pisici. În timp ce unii susțin că există beneficii în hrănirea animalelor noastre de companie cu usturoi, specialiștii avertizează că usturoiul este de fapt considerat chiar mai toxic decât ceapa.

Oricum ar fi, ambele legume pot cauza probleme grave pisicilor noastre. Pe lângă tulburările gastro, ceapa și usturoiul pot provoca deteriorarea membranelor celulelor roșii din sânge, ceea ce duce la probleme grave de anemie la pisici, potrivit medicului veterinar Dr. Renee Schmid.

„Acest lucru face ca globulele roșii să fie fragile și le face să explodeze”, a explicat Dr. Schmid. „Globulele roșii sunt necesare pentru a transporta oxigenul în tot corpul. Atunci când aceste celule sunt distruse, organele importante nu primesc suficient oxigen.

Un număr scăzut de celule roșii din sânge (anemie) are ca rezultat creșterea ritmului cardiac, ritm și efort respirator ridicat, slăbiciune, urină decolorată, leziuni renale, colaps și chiar moarte.”

În timp ce o mică doză ocazională de ceapă sau usturoi probabil că nu va pune probleme serioase, consumul pe termen lung poate duce la o toxicitate severă.

Lapte și produse lactate

Multe pisici sunt intolerante la lactoză, iar consumul unor cantități mari de produse lactate le poate provoca pisicilor gaze și diaree. Deși poate că nu vă gândiți să-i dați pisicii dvs. un pahar cu lapte, amintiți-vă că piureul de cartofi cu unt sau un delicioasele macaroane cu brânză la cuptor sunt pline de lactate.

Pisica dvs. va fi atrasă de mirosul de grăsime din lactate, așa că fiți cu ochii în patru la feline atunci când gătiți mâncăruri și deserturi cu lactate.

Alcool

Deoarece vinul este un produs popular pentru orice ocazie, este esențial să ne asigurăm că acesta și toate celelalte băuturi alcoolice sunt ținute departe de animalele noastre de companie.

Alcoolul are același efect asupra creierului și ficatului unei pisici ca și asupra celui al unui om; ele trebuie doar să consume mai puțin decât noi. Cu cât o pisică ingerează mai mult, cu atât efectele sunt mai mari și cu atât este mai probabil ca pisica să sufere daune permanente.

Ciocolată

Credeți sau nu, consumul de ciocolată este la fel de periculos pentru prietenii noștri felini ca și pentru câini. În timpul sărbătorilor, mulți oameni petrec mult timp pregătind deserturi delicioase care conțin ciocolată, iar ciocolata pentru gătit este cea mai periculoasă pentru pisicile noastre.

Nu uitați, cu cât ciocolata este mai închisă la culoare, cu atât este mai toxică. În timp ce consumul de ciocolată cu lapte sau ciocolată albă va duce probabil la vărsături excesive și diaree, consumul chiar și a unor cantități mici de ciocolată neagră pentru gătit poate fi fatal.

Oase fierte

În timp ce oasele ar putea fi ceva ce ai da mai degrabă câinelui tău, o pisicuță flămândă va lua și ea, fără îndoială. Dar nu oferiți niciodată, niciodată, oase gătite pisicilor, întrucât acestea se pot sparge și le pot provoca răni la nivelul gurii și al tractului digestiv, ca să nu mai vorbim de faptul că pot deveni un pericol de sufocare.

Grăsime

Deși mulți oameni consideră că grăsimea este cea mai gustoasă parte a cărnii, nu este o idee bună să o împarți cu pisica ta. Chiar dacă este probabil cel mai comun rest de mâncare de la masă, excesul de grăsime gătită poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi vărsături, diaree și obezitate.

Cofeină

Adesea, în timp ce socializăm, ne bucurăm de o ceașcă de cafea sau de ceai cald. Deși, de obicei, pisicile nu doresc aceste băuturi, este esențial să ne asigurăm că nu intră în ele.

Cofeina poate fi fatală dacă este consumată în cantități excesive, iar odată ce s-a produs otrăvirea, nu există nicio modalitate de a vă recupera pisica. Așadar, este mai bine să fii mai prudent decât să-ți pară rău, și să ții aceste lucruri departe de felină!

Zahăr

În timp ce cartofii dulci, ignamele și dovleacul pot fi benefice pentru tractul digestiv al pisicii dumneavoastră, este important să vă amintiți că zahărul este cu siguranță dăunător.

Ignamele confiate și plăcinta cu dovleac nu ar trebui să fie niciodată împărțite cu pisica ta, deoarece zahărul va provoca probabil tulburări de stomac și diaree. Consumul de zahăr pe termen lung aduce aceleași rezultate la pisici ca la oameni, carii dentare, obezitate și diabet.

Amestecul de condimente Pumpkin Spice

Condimentele Pumpkin Spice reprezintă un amestec de scortisoara macinata, nucsoara, ghimbir uscat (pudra) si cuisoare folosite la cafea sau în prăjiturile de toamnă. În timp ce ghimbirul nu este dăunător pentru pisici în cantități mici, restul acestor condimente sunt fie toxice pentru pisici, fie au cel puțin potențialul de a avea efecte secundare neplăcute.

Deși nu este clasificată ca fiind toxică, Pet Poison Helpline raportează că scorțișoara poate irita căile respiratorii și pielea. Nucșoara conține toxina myristicin, care este dăunătoare pentru pisici în cantități mari, putând provoca halucinații, dureri de stomac și posibile convulsii.

În ceea ce privește cuișoarele și ardeiul iute, ambele conțin eugenol, despre care Dr. Charlotte Flint, DVM, avertizează că „poate provoca toxicitate hepatică la pisici”. Însă este nevoie de un consum mare din aceste condimente pentru a cauza aceste reacții.

După cum explică Dr. Flint, „Este important să ne amintim că, de obicei, cantitățile mici din aceste condimente adăugate pentru a aromatiza alimentele nu sunt toxice pentru animalele de companie, riscul de toxicitate este cel mai mare dacă animalul de companie intră în contact direct cu uleiurile esențiale sau cu condimentele”.

Totuși, chiar dacă vă place acest amestec de condimente folosit în diverse preparate, cel mai bine este să vă țineți pisica departe de acesta.

Oregano

ASPCA enumeră oregano ca fiind toxic pentru pisici, câini și cai. Această plantă aromatică folosită în rețete savuroase, cum ar fi umplutura și dressingul, poate provoca tulburări gastrointestinale cu vărsături ușoare și diaree. Deși oregano nu este cea mai dăunătoare substanță din această listă, este mai bine să vă țineți pisica departe de mâncărurile condimentate cu oregano.

Struguri și stafide

Faptul că strugurii și stafidele sunt toxice pentru câini a devenit un lucru bine știut printre proprietarii de animale de companie, dar nu prea mulți oameni iau în considerare faptul că sunt periculoase și pentru pisici.

În timp ce unele pisicuțe pot consuma struguri și/sau stafide fără simptome, pur și simplu nu merită riscul, deoarece consumul de struguri sau stafide poate duce la leziuni renale ireversibile la pisici. Așadar, cel mai bine este să vă asigurați că aceste bunătăți dulci rămân în afara razei de acțiune a felinelor.

Aluat cu drojdie

Pâinea proaspăt coaptă este o parte delicioasă a oricărei mese, dar aveți grijă să țineți aluatul necopt departe de pisica dumneavoastră. Aluatul de drojdie conține etanol, iar atunci când este consumat, are aceleași efecte ca și consumul de băuturi alcoolice.

Sos de afine

Afinele stimulează sănătatea tractului urinar la pisici, dar sosul de afine este o altă problemă. Acest aliment de bază de Ziua Recunoștinței este plin de zahăr. Dacă pisica dumneavoastră gustă puțin, nu este sfârșitul lumii, dar prea mult sos de afine poate provoca tulburări de stomac ca în cazul consumului de zahăr.

Lichior de ouă

Se apropie sărbătorile, iar lichiorul de ouă este, de obicei, considerat un deliciu la mesele festive. Însă nu vă lăsați pisica să bea lichior de ouă. Fabricat cu produse lactate, scorțișoară și zahăr, lichiorul de ouă este plin de ingrediente care nu sunt bune pentru feline. Acest lucru este valabil și pentru lichiorul de ouă făcut cu alcool, deoarece este periculos pentru pisici.

Nuci

Nucile conțin uleiuri și grăsimi sănătoase, care pot deranja stomacurile pisicilor atunci când sunt consumate în exces. De asemenea, rețineți că nucile de macadamia sunt toxice pentru pisici. Evitați-le cu totul atunci când vine vorba de gustări ale pisicii dumneavoastră.

Aeste alimente care sunt toxice pentru pisici nu sunt singurele, aici nefiind o listă completă a acestora, oferă o idee aproximativă despre ce trebuie evitat. În plus, însă, nu le dați pisicilor alimente care conțin conservanți sau îndulcitori artificiali. Aceștia și orice alți aditivi chimici alimentari nu ar trebui să fie dați pisicilor.