1045 Vizualizari

29 Oct, 2015 la 1:06 pm

Tu aveai habar ca exista aceste animale ciudate? Porcul-cerb sau liliacul cu riduri – va suna cunoscut?

Uneori viata capata cele mai ciudate forme si, de multe ori, noi habar nu avem despre multitudinea de ciudatenii ce se gasesc pe Pamant.

Descopera.ro a realizat o lista cu animale pe care nu toata lumea le stie si pe care nu avem sanse sa la intalnim la tot pasul. Si, fie ca sunt bizare, sau au comportamente ce nu ne permit sa le observam in libertate, sau sunt pe cale de dispariti – fiecare dintre animalele de jos au ceva unic si cu adevarat fascinant.

Babirusa – face parte din familia Suidae (din care fac parte si porcii) s se gaseste in padurile din Indonezia, mai exact in insulele Sulawesi, Togian, Sula si Buru.

babirusa1

Numit si porcul-cerb, Babirusa este cunoscut mai ales pentru coltii sai spectaculosi. La masculi, caninii superiori cresc in sus, patrunzand prin piele si curbandu-se inapoi catre frunte. Si caninii inferiori sunt destul de dezvoltati si cresc in sus. In schimb, in randul femelelor caninii fie lipsesc, fie au dimensiuni reduse.

In cazul in care masculii nu isi rup coltii, in timpul activitatilor cotidiene, acestia vor continua sa creasca pana cand le vor face rani sau le vor penetra craniul.

Din cauza ca babirusa nu are os rostral, el nu poate sapa cu ratul in pamant, ci doar in noroi. Pentru ca babirusa este un omnivor, dieta sa include frunze, nuci, fructe, radacini si resturi animale.

In general, masculii sunt solitari, spre deosebire de femele care, impreuna cu puii lor, pot forma grupuri de peste 80 de indivizi.

In Indonezia, infatisarea lui babirusa a inspirat folclorul si confectionarea unor masti demonice care le seamana. Desi porcul cerb este protejat prin lege, braconajul continua sa ii ameninte existenta!

Tatuul pitic argentinian

Fara coada, acest mic animalut are o lungime intre 9 si 11,5 centimetri. Dar, in ciuda aspectului sau fragil, gratie ghearelor sale mari, el se poate ingropa sub pamant in cateva secunde. De fapt, ca animal nocturn solitar, el petrece cel mai mult timp sub pamant, de preferat in apropierea musuroaielor de furnici pentru a beneficia continuu de sursa de hrana. Pe langa furnici si larve, dieta lui mai contine si viermi, serpi, radacini si plante.

Tatuul-pitic

Se crede ca tatuul pitic argentinian este pe cale de disparitie, insa oamenii de stiinta stiu atat de putine lucruri despre el, incat nu se stie sigur in ce stare se afla populatia.



Fossa – Cryptoprocta ferox este un mamifer endemic din Madagascar. De fapt, Fossa este cel mai mare mamifer carnivor de pe insula. Masculii pot atinge o lungime de 70-80 cm si o greutate intre 5,5-8,6 kg, fiind ceva mai mari decat femelele. Peste 50% din dieta sa este alcatuita din lemuri, primate endemice, soparle, rozatoare sau pasari.

Cryptoprocta ferox

Fossa este unul dintre acele animale care sunt active si ziua si noaptea si care nu revin sa se odihneasca de doua ori in acelasi loc, exceptie facand mama cu puii.

Desi specia este considerata solitara, o publicatie din 2009 raporta un eveniment mai putin obisnuit: un grup format din trei masculi au cooperat pentru a vana un lemur, iar dupa capturarea prazii, acestia au impartit-o.

Fossele comunica folosind mirosul si semnale sonore sau vizuale. Ele torc si produc strigate atunci cand se simt amenintate, iar in timpul imperecherii (care de obicei se realizeaza in copaci) femelele miauna, iar masculii emit un sunet specific atunci cand isi gasesc partenere.

De asemenea, folosind glandele din zona posterioara, ele isi marcheaza teritoriul, pietrele si copacii din apropiere. In plus, s-a constat ca aceste animale comunica prin limbajul corpului si al fetei, insa oamenii de stiinta inca realizeaza cercetari in acest domeniu cu scopul de a deslusi misterele din spatele acestui tip de comunicare.

Gazela-girafa – este o antilopa cu aspect de gazela, care uimeste si incanta pe toata lumea cu urechile si ochii ei mari, dar si cu gatul sau lung ca de girafa. Corpul nu este foarte mare, masculul avand o lungime de 90-140 cm si o greutate de 45-50 de kilograme, in timp ce femela masoara in jur de 80-100 cm lungime si cantareste cam 31 kg.

Litocranius walleri

Traieste in zonele aride din Sudul si centrul Etiopiei, in Somalia, Kenya si Nord-Estul Tanzaniei.

Aparte este modul in care Litocranius walleri isi procura hrana. Mai exact, pentru a ajunge la frunze (in general cele de acacia) ea se ridica pe membrele posterioare, luand pozitia verticala.

Pe de alta parte aceasta gazela pare sa nu aiba nevoie de apa, fiindu-i suficienta cea pe care o primeste din plantele pe care le consuma. Ca urmare a acestui lucru, uimitorul animal poate supravietui in medii foarte uscate.

Puteti citi AICI si despre sobolanul-cartita golas (Heterocephalus glaber), markhor – animalul national al Pakistanului, maimutele din genul Rhinopithecus, lupul cu coama sau muntiacul rosu sau indian…

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI