644 Vizualizari

04 Aug, 2015 la 3:13 pm

Dendrocopos syriacus sau ciocanitoarea de gradini

In perioada de curtare, ambele sexe bat darabana

Dendrocopos syriacus sau ciocanitoarea de gradini

Ciocanitoarea de gradini se gaseste, in special, in zonele deschise, precum livezile, parcurile sau gradinile. Dar este prezenta si in paduri de foioase si conifere, acolo unde trunchiurile copacilor depasesc 25 cm.

Are o lungime a corpului de 23-25 cm si o greutate de 66-79 g, o anvergura a aripilor de circa 34-39 cm si este usor de confundat cu ciocanitoarea pestrita mare, de care se deosebeste, totusi, prin absenta dungii negre de pe laturile gatului pana la ceafa.

Penajul celor doua sexe este asemanator, fiind o combinatie de alb, negru si rosu. Masculul are insa si o pata rosie in partea din spate a crestetului capului. Se hraneste cu insecte, fructe si seminte fiind considerata una dintre ciocanitorile omnivore. Dintre toate speciile de ciocanitori, este specia ce se hraneste cel mai mult cu fructe si seminte. Longevitatea cunoscuta este de 10,9 ani in salbaticie.

 Mai agresiva si dominanta decat ciocanitoarea pestrita mare

Este o specie prezenta in partea centrala si de sud-est a continentului european. Este considerata mai agresiva si dominanta decat ciocanitoarea pestrita mare si este monogama, perechea mentinandu-se cativa ani, desi sunt solitare in afara perioadei de cuibarit. In perioada de curtare se inregistreaza adevarate duete ale partenerilor. Ambele sexe bat darabana. Manifesta un ritual de curtare ce include miscari ale capului si corpului insotite de urmariri si rasuciri in zbor, acompaniate de sunete puternice. Ambii parteneri participa la excavarea cuibului, localizat la inaltimi cuprinse intre 1-6 m, dar cel mai adesea la o inaltime de circa 2 m.



In general, isi construieste un cuib nou in fiecare an, desi uneori poate folosi si un cuib mai vechi atunci cand hrana este abundenta. Este o specie sedentara.

Dendrocopos-syriacus1

 

Populatia europeana este relativ mare si cuprinsa intre 530 000 – 1 100 000 perechi. Populatia a crescut intre 1970-1990 si apoi s-a mentinut stabila in perioada 1990-2000, desi in unele tari cum este Turcia s-a inregistrat un declin.

Femela depune intre 3-7 oua, in lunile aprilie si mai, insa cel mai adesea 5 oua. Incubatia dureaza in jur de 10-14 zile si este asigurata de ambii parinti. In timpul noptii este asigurata in special de catre mascul. Puii sunt ingrijiti de ambii parinti si devin zburatori la 23-25 de zile. Raman in preajma parintilor pentru inca o perioada de circa doua saptamani fiind hraniti de ambii parinti.

sursa text: Societatea Ornitologica din Romania

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI