Sari la conținut
Home » De ce e importantă deparazitarea externă și internă la câine?

De ce e importantă deparazitarea externă și internă la câine?

Deparazitarea este recomandată pentru a avea un patruped ferit de boli provocate de paraziți interni sau externi. Deparazitarea externă urmărește să nu ai un câine cu purici, căpușe sau păduchi, iar cea internă este utilă pentru a preveni pierderea în greutate, apariția anemiei, diareei sau a unei infecții intestinale. Cel mai bine este ca atunci când stabilești schema de vaccinări cu medicul veterinar să îi soliciți și recomandări despre deparazitare, astfel încât să-i crești speranța de viață câinelui tău.Cornelia Silaghi, medic veterinar din Zalău (www.animalutze.3x.ro) recomandă ca pentru avea un câine sănătos să respectăm cât mai bine schema de deparazitări. „Începem cu deparazitările interne atâta vreme cât câinele este pui și continuăm cu ele din 3 în 3 luni. Unii căței nu acceptă tabletele sau le vomită, astfel încât se va trece la aplicarea pipetei în această situație”, explică medicul Silaghi. Pe de altă parte, deparazitarea externă se va face în funcție de dorința stăpânului, o dată pe lună în perioada primăvară-toamnă sau o dată la câteva luni în cazul zgărzilor.

Deparazitarea internă la câini se poate face înainte de primul vaccin

Pentru combaterea paraziților interni care se pot găsi la nivel intestinal, cardiac, pulmonar sau în alte diferite organe, este necesară deparazitarea de tip intern. „Aceasta se poate face prin administrarea de tablete, soluții sau pipete spot on care se pun la nivelul cefei, având atât efect pentru paraziții interni, cât și pentru unii din cei externi”, spune Cornelia Silaghi.Prima deparazitare se poate face încă de la prima vizită la medicul veterinar, înainte de primul vaccin. „Paraziții interni se pot combate chiar de la vârste foarte fragede și anume de la 2 săptămâni, apoi pe la 4 săptămâni și se poate repeta deparazitarea periodic până când puiul de câine încheie schema de vaccin. Apoi, deparazitarea continuă pe parcursul vieții din 3 în 3 luni în funcție de infestație”, adaugă medicul din Zalău.Acest tip de deparazitare este important pentru un câine, deoarece paraziții interni neeliminați prin migrațiile pe care le fac pot da numeroase complicații, intoxicații sau alte probleme. „Animalele pot rămâne în urmă cu creșterea și pot fi slăbite, în pofida faptului că ele sunt hrănite”, susține Silaghi.

Deparazitarea externă la câini este recomandată o dată pe lună în sezonul cald

Infestarea cu purici, căpușe, păduchi sau alți paraziți externi poate fi combătută dacă este realizată deparazitarea externă. „Aceasta se poare realiza prin îmbăieri cu diferite soluții, cu ajutorul pipetelor care se pun la nivelul cefei sau cu cel al zgărzilor antiparazitare”, explică medicul veterinar Cornelia Silaghi. Trebuie menționat că două-trei zile înainte și după aplicarea deparazitantelor externe câinii nu se vor spăla.Un câine care este deja infestat cu paraziți externi este neliniștit și îi pot apărea probleme dermatologice sau complicații. Paraziții externi se combat, în cazul infestației, în 6-8 săptămâni în funcție de produsele aplicate, dar doar după ce au fost recomandate de veterinar. Pipetele sunt eficiente pentru 1-2 luni, iar zgărzile pentru 2-8 luni, spune Silaghi.

ATENȚIE LA ZGĂRZILE TOXICE!

Zgărzile care conțin substanța propoxur chiar și în doze mici pot fi toxice pentru animale și pentru oameni, potrivit Consiliului pentru Apărarea Resurselor Naturale din SUA. Propoxur afectează sistemul nervos al animalelor și le poate cauza greață, vărsături, diaree sau respirație șuierătoare, iar, în cantități mari, spasme musculare, convulsii, probleme respiratorii și chiar moartea.