Sari la conținut
Home » În Anglia vaccinarea anuală a animalelor de companie este malpraxis. La câți ani trebuie făcut vaccinul

În Anglia vaccinarea anuală a animalelor de companie este malpraxis. La câți ani trebuie făcut vaccinul

În Anglia vaccinarea anuală a animalelor de companie este malpraxis. În Anglia și în alte țări, există o tendință tot mai mare de a reevalua necesitatea vaccinării anuale a animalelor de companie, cum ar fi câinii și pisicile. Această schimbare de abordare se datorează unor motive importante:

  • Durata de imunitate: Studiile au arătat că multe vaccinuri pentru animale conferă o protecție îndelungată, mult mai lungă decât se credea anterior. Prin urmare, revaccinarea anuală poate fi considerată inutilă și poate expune animalele unor riscuri inutile.
  • Riscuri și efecte secundare: Vaccinurile pot avea unele efecte secundare și, deși acestea sunt rare, riscul lor este mai mare atunci când animalele sunt vaccinate în mod excesiv. Prin reducerea frecvenței vaccinărilor, se poate reduce și riscul de reacții adverse.
  • Evaluarea personalizată a nevoilor: Medicii veterinari din Anglia și din alte părți recunosc că necesitatea vaccinării poate varia în funcție de factori precum vârsta, stilul de viață și mediul în care trăiește animalul. Prin urmare, se recomandă o abordare mai personalizată pentru planificarea vaccinărilor.
  • Conservarea resurselor medicale: Revaccinarea anuală a tuturor animalelor poate impune o presiune inutilă asupra resurselor medicale, atât pentru proprietarii de animale, cât și pentru medicii veterinari. Reducerea frecvenței vaccinărilor poate permite o mai bună gestionare a acestor resurse.
sursă foto: cats.com
vaccinarea pisicii; sursă foto: cats.com

Este important să consulți întotdeauna un medic veterinar pentru a discuta planul de vaccinare cel mai potrivit pentru animalul tău de companie, ținând cont de nevoile specifice ale acestuia și de recomandările actuale ale profesioniștilor din domeniul veterinar.

În general, frecvența vaccinărilor poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv specia animalului, vârsta, istoricul medical și condițiile de viață.

În ceea ce privește vaccinarea câinilor și pisicilor, medicii veterinari pot recomanda inițial o serie de vaccinări de bază, care sunt administrate în primele luni ale vieții animalelor pentru a le proteja împotriva unor boli grave cum ar fi parvoviroza, leptospiroza sau herpesviroza felină, în cazul pisicilor.

După aceea, este recomandat să se efectueze revaccinări la intervale regulate, însă acestea pot fi mai puțin frecvente decât în trecut, în funcție de evaluarea individuală a medicului veterinar. Unele vaccinuri pot oferi o protecție îndelungată, ceea ce poate permite extinderea intervalului între revaccinări.

Este important să discuți cu medicul veterinar al animalului tău de companie pentru a stabili un program de vaccinare personalizat, care să țină cont de nevoile specifice ale acestuia și de recomandările actuale în domeniul veterinar. De asemenea, trebuie să te asiguri că animalul tău primește vaccinurile de bază și că este protejat împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.