Sari la conținut
Home » Cat ne costa pestii dintr-un acvariu?

Cat ne costa pestii dintr-un acvariu?

Sa presupunem ca suntem incepatori, avem deja un acvariu, dotat cu tot cee ce este necesar si ne mai trebuie doar pestii.Acestia pot fi achizitionati din magazine fizice sau virtuale, vietatile pot fi livrate prin curier, peste tot in tara, supravietuirea „transportului” fiind garantata. Multe magazine online accepta returnarea „produselor” – pesti, creveti sau melci, etc – in termen de 10 zile.Am inspectat un astfel de site si va putem oferi cateva informatii legate de preturile produselor.Si, am pornit analiza de la pestii pentru acvariu cu apa dulce, ale caror preturi incep de la cativa lei – Hyphessobrycon flammeus (pesti care traiesc grupuri de peste 12 indivizi, obisnuiti sa-si stabileasca fiecare propriul teritoriu, activi, ce necesita acvarii lungi. Este nepretentios, putand fi hranit cu larve de Artemia, de Chironomidae sau Daphnia, dar si cu mancare uscata. Au nevoie de un substrat inchis la culoare, pentru a-i evidentia, plante de suprafata si turba si pot fi asociati cu alte specii de pesti) – 3,27 lei/bucata sau Moenkhausia sanctaefilomenae (pesti pasnici, in special daca sunt tinuti in grupuri mari, care prefera un mediu mai intunecat, intr-un acvariu cu plante mari in spate, pe lateral si plante mai mici in fata. Mijlocul acvariului se lasa liber pentru ca pestii sa aiba spatiu suficient de inot, iar apa trebuie sa aiba o calitate superioara. Sunt omnivori si pot fi hraniti cu granule, fulgi si cu hrana vie precum Artemia salina, larve de Chironomidae si Cyclopi), la 3,63 de lei/bucata si ajung la cateva sute de lei pe bucata.

hyphessobrycon flammeus
hyphessobrycon flammeus
Moenkhausia sanctaefilomenae
Moenkhausia sanctaefilomenae
Ca, de exemplu – Symphysodon white diamant (un peste semi-agresiv, recomandat a fi asociat cu alte specii non-agresive si de dimensiuni mici. Acvariul trebuie sa contina substrat cu nisip, plante si roci, iar pentru hrana se pot alge, fulgi, hrana vie (melci, larve de tantari, microorganisme, crustacee, tubifex), mixtura creveti – mazare, spirulina, fulgii bogati in proteine vegetale) – 453.03 lei/bucata sau Symphysodon wild heckel, la 700,58 de lei/bucata.
Symphysodon white diamant
Symphysodon white diamant
Symphysodon wild heckel
Symphysodon wild heckel
Insa, pe langa pesti, diversitatea unui acvariu poate fi reprezentata de crevetii de acvariu. si ei sunt extrem de cautati si au preturi de la 4,50 lei/ o bucata de Red Cherry, pana la aproape 120 de lei/bucata pentru crevetii Carbon Rili.
crevete-red-cherry
crevete red cherry
crevete Carbon Rili
crevete Carbon Rili
Iar printre atatea vietuitoare care isi fac treaba in acest ecosistem numit acvariu, alte vietuitoare care uimesc prin diversitate sunt melcii! Melcii de apa dulce sunt foarte folositori in acvariu, indeplinind tot felul de roluri, fie ca vorbim de specii folosite la pornirea ciclului azotului, specii de melci care misuna in substrat impiedicand formarea pungilor anaerobe, diverse specii care curata algele de pe frunzele plantelor cu crestere lenta, chiar melci ucigasi care omoara melcii comunitari, sau melci elefant pe care se pot folosi pur si simplu pentru aspectul lor uimitor. Pentru melcii de acvariu, pretul este rezonabil, mai ales ca utilitatea lor este de netagaduit.Astfel, un melc Lymnaea stagnalis poate fi cumparat cu circa 3 lei, iar un Tylomelania Orange, cu 33 de lei. https://www.youtube.com/watch?v=lYUb8DpFGJs Dincolo de pesti si plante, acvariul poate contine si nevertebrate, precum crabi, raci sau scoici. Aceste specii au diverse nevoi de crestere, de multe ori au nevoie de un acvariu dedicat pentru ca unele dintre ele sunt agresive cu alte vietuitoare din acvariu. Sunt speciale si necesita grija in amenajarea habitatului si in cresterea si intretinerea lor.Iar daca pentru o broasca African dwarf putem plati putin sub 7 lei, pe o scoica Anodonta – 10 lei, pe un crab vampir putem da 25 de lei, pe Cherax quadricarinatus blue – 28 de lei, iar pe Gecarinus Ruricola Land Crab – aproape 40 de lei.
broasca African dwarf
broasca African dwarf
Anodonta
Anodonta
crab vampir
crab vampir
 
Cherax quadricarinatus blue
Cherax quadricarinatus blue
 
Gecarinus Ruricola Land Crab
Gecarinus Ruricola Land Crab
 Acvariile marine sunt mai scumpe?Acvariile marine creeaza reactii foarte puternice pentru oameni care le vad prima data in viata. Acvariile de apa sarata (cel putin cele bine realizate) au oferit intotdeauna o imagine spectaculoasa la care a contribuit piatra vie, nisipul frumos, coralii cu forme incredibile, nevertebratele mari si pestii extraordinar colorati care sunt in marea lor majoritate mai frumosi decat cei din acvariile de apa dulce. In plus, acvariile marine beneficiaza de o lumina mult mai rece, ceea ce le confera un aer mai misterios.Ce vietuitoare marine putem avem intr-un acvariu si cat costa?Este important sa avem cat mai multe variante, fara sa producem insa o suprapopulare. Iar una din principalele vietuitoare la care apelam este crevetele marin. Crevetii marini sunt niste vietuitoare de apa sarata foarte spectaculoase, mari si frumos colorate. Acesti creveti marini nu doar arata bine, ci fac si alte activitati benefice acvariului de apa sarata. Printre altevietuitoare marine dintr-un acvariu pot fi mantionate stelele de mare, melcii de apa sarata si aricii. Pretul vietuitoarelor de apa sarata este proportionat cu aportul de diversitate pe care acestea il aduc in acvariul marin.Spre exemplu, o singura anemona Macrodactyla doreensis costa cam 240 de lei, coralii moi Amplexidiscus – 243 de lei/bucata, iar preturile pestilor marini variaza de la 28 de lei (Dascyllus trimaculatus) la 145 de lei pentru un peste sanitar Labroides bicolor, 603 lei pentru un Acanthurus leucosternon sau 733 lei pentru Pomacanthus imperator.
Macrodactyla doreensis
Macrodactyla doreensis
 
coral Amplexidiscus
coral Amplexidiscus
Acanthurus leucosternon
Acanthurus leucosternon
 
Pomacanthus imperator
Pomacanthus imperator
Un arici Echinometra viridis poate fi cumparat cu 63,24lei – 90,52 lei, iar o stea de mare Linckia multiflora cu 63 de lei. Coralii perla Physogyra lichtensteini pot fi cumparati cu aproape 200 de lei/bucata.
Echinometra viridis
Echinometra viridis
 
stea de mare
stea de mare
 Sursa foto si text: nevertebrate.ro