Sari la conținut
Home » Anxietatea de separare la câini sau… de ce plânge…

Anxietatea de separare la câini sau… de ce plânge…

Anxietatea de separare la câini sau… de ce plânge…De foarte multe ori întâlnim persoane ai căror câini prezintă această problemă de comportament atunci când sunt lăsaţi singuri acasă pentru o perioada de timp. În general, anxietatea de separare se manifestă, după cum îi spune şi numele, în cazul în care câinele este despărţit de stăpânul său sau de haita sa ( familia din care face parte). Haita este cea care îi conferă siguranţa, protecţie, joacă şi afecţiune. Câinele nu este un animal solitar, ci este un animal de haită şi de aceea, când stapânul pleacă, câinele se simte “abandonat” .Anxietatea de separare la câini sau… de ce plânge…Acest comportament anxios este afişat de câinele căruia nu i s-au impus limite şi reguli; de acel câine care nu işi consuma suficient energia şi care, de obicei este foarte alintat. O relaţie bazată pe afecţiune necondiţionata, poate conduce  la un astfel de comportament, iar lipsa activităţii fizice poate fi un factor determinant.

Cele mai comune simptome sunt:

–  câinele latră excesiv, urlă si schiaună,  în speranţa că se va face auzit şi că îşi va indupleca stăpânii sa se intoarcă.- câinele roade, sapă şi zgârie, din dorinţa de a evada şi de a junge la stăpanul său.anxietate roade pantofi– frustrarea poate conduce şi la urinare.

De ce câinele nostru se comportă în acest mod?

În primul rând trebuie sa înţelegem că un câine educat este un câine fericit. Disciplina are la baza nişte reguli menite sa ne faciliteze relaţia între noi şi câine, odată ce acestea sunt puse în aplicare. Prin exerciţiile de disciplină, stăpânii învaţă cum să devină mai fermi, cum să aplice nişte reguli, cum să faca nişte exerciţii, astfel încât toate acestea să conducă la o relaţie bazată pe respect. Odată ce câinele începe să ne respecte, comportamentul lui începe să se schimbe. Este important ca oamenii să înteleagă nevoile animalelor de companie, în speţă a câinilor. În haită există un şef, iar greşelile sunt taxate destul de dur de către acesta. De asemenea, într-o haită, membrii acesteia nu primesc afecţiune ori de câte ori îşi doresc. Din contră, pentru a intra in graţiile şefului, este un drum lung. Stăpânii căţeilor greşesc de multe ori atunci cand ofera foarte multă afecţiune şi nu impun nicio regulă. Pentru a avea un câine fericit, este important sa îi consumăm energia, să îl disciplinăm şi abia după aceea să îi oferim afecţiune. Consumul energiei câinelui este un aspect foarte important. Credeţi că un câine obosit va mai avea puterea să plângă şi să zgârie la uşa ? Un câine care a fost alergat şi şi-a consumat energia, va dormi o mare parte din timpul în care rămâne singur. Este de asemenea important ca fiecare câine să aiba locul său în casă, un loc confortabil, în care să aibe apa proaspăta la dispoziţie. Câinele este bine să asocieze acest loc cu hrană, cu joacă, cu odihnă şi nu cu o corecţie. De multe ori când spunem “treci la locul tau!” , sună a pedeapsă. Câinele trebuie să se simtă bine în acel loc al său.anxietate caini 1În al doi-lea rând, trebuie să ne analizăm atât propriul comportament, căt şi pe cel al câinelui. Noi, de exemplu, poate fără să ne dăm seama avem comportamente care se transformă in tipare. De exemplu, înainte de a pleca  de acasă, afisăm nişte gesturi: ne îmbrăcam, suntem mai agitaţi, ne luăm cheile, ne încălţăm, punem mâna pe mânerul uşii, stingem lumina, oprim televizorul etc. Toate aceste lucruri anunţă plecarea noastră şi implicit “abandonul”. Câinele deja ştie ce va urma şi va incepe şi el să afişeze un comportament: ne urmăreşte  peste tot prin cameră, devine agitat, intră în alertă, vrea să ia iniţiativa.  Despre ce trebuie să facem şi cum trebuie să gestionam noi toate aceste lucruri, vom vorbi săptămâna viitoare în aceeaşi rubrică. Conţu Luciana – MihaelaInstructor canin la Asociaţia Clubul Câinilor Utilitari