Sari la conținut
Home » Zi mare de sărbătoare pentru medicii veterinari! Care este semnificația sărbătorii?

Zi mare de sărbătoare pentru medicii veterinari! Care este semnificația sărbătorii?

Zi mare de sărbătoare pentru medicii veterinari! „Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea!”, spunea fostul un om de știință francez Louis Pasteur.Zi mare de sărbătoare pentru medicii veterinari! În fiecare an, pe 15 mai se sărbătorește”Ziua naţională a medicului veterinar”. Zi ce a fost instituită la cel de-al VI-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, desfăşurat în 1994.Astfel, pe 15 mai 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a inceput sa functioneze Scoala Veterinara, in cadrul Scolii de Medicina si Farmacie, infiintata si condusa de Carol Davilla.

Data de 15 mai are multiple semnificaţii pentru medicina veterinară românească și anume:

  • Pe 15 mai 1871, 14 medici veterinari au semnat o ”Declaratiune”, care a stat la baza infiintarii Societatii de Medicina Veterinara.
  • In 1883, sub directia lui Alexandru Locusteanu, Scoala Veterinara a obtinut statutul de Scoala Superioara de Medicina Veterinara. Tot in 1883, Scoala Superioara de Medicina Veterinara a trecut de la Ministerul Instructiunii in subordinea Ministerului Agriculturii, iar Alexandru Locusteanu a inceput demersurile pentru construirea unui local propriu al scolii, achizitionandu-se, in cele din urma, 3 hectare de teren (intre Splaiul Independentei si strada Izvor) pentru cladirile necesare scolii.
  • In 1921 a fost votata Legea transformarii Scolii Superioare de Medicina Veterinara in Facultate. Prin acest act, invatamantul medical veterinar si-a primit consacrarea definitiva ca invatamant universitar. La acel moment, era singura facultate de medicina veterinara din Balcani, multi studenti din tarile vecine (Bulgaria, Iugoslavia, Macedonia, Albania, Grecia) au absolvit si inca absolva in Romania.
  • Din 1921 pana in 1948, Facultatea de Medicina Veterinara a fost integrata in Universitatea Bucuresti, iar din 1948 pana in prezent, in Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
  • Societatea de Medicina Veterinara a fost desfiintata in 1949, pentru ca, la 15 mai 1971, sa se reinfiinteze. In 1990, societatea si-a schimbat denumirea in Asociatia Medicilor Veterinari din Romania, iar in 1998 s-a infiintat Colegiul Medicilor Veterinari din Romania.