Sari la conținut
Home » Vreți să vă lăsați cățelul singur în casă? Câteva sfaturi pentru ca dresajul câinelui să dea roade

Vreți să vă lăsați cățelul singur în casă? Câteva sfaturi pentru ca dresajul câinelui să dea roade

Sursă foto: idog.ro

Câinii, la fel ca oamenii, sunt niște animale sociale, care iubesc compania celorlalți, indiferent dacă vorbim de familia proprie sau de cea adoptivă. Însă, orice blănos trebuie să fie capabil să reziste în fața singurătății cel puțin câteva ore. Aceste deprinderi trebuie inoculate companionului încă din primii ani de viață.

Unui patruped adult, neobișnuit cu lispa celor din jur îi va fi extrem de dificil să stea singur, tocmai de aceea este recomandat ca înainte de a pleca de acasă să îl dresați.

Sfaturi pentru ca dresajul câinelui să dea roade

În momentul în care un cățeluș se mută într-o locuință nouă, luați în considerare că amicul cu patru picioare nu este obișnuit să stea singur. În primele săptămâni din viață cel mai probabil a stat împreună cu frățiorii și mama lui. Veterinarii nu recomandă să începeți dresajul câinelui imediat după mutare, deoarece animalul de companie are nevoie de o perioadă de acomodare cu noua sa locuință.

Dacă îl veți lăsa singur riscați să îl stresați mai mult. Totodată, este important să creați o relație apropiată între dumneavoastră și noul companion. Un factor extrem de important pentru ca acesta să fie relaxat când rămâne singur. Prin urmare, lăsați puiul să se acomodeze cu noii membri ai familiei cel puțin câteva zile, după care faceți exerciții scurte de dresaj în fiecare zi.

Instruirea cățelușului trebuie făcută cu pași mici. În cazul în care patrupedul este ocupat cu o jucărie sau un os, trebuie să părăsiți camera preț de câteva minute, până nu va începe să vă simtă lipsa. În acest mod, blănosul va înțelege că e ceva normal să fie singur și că veți reveni. 

Următorul pas este aproape identic cu cel dinainte, plecați din cameră pentru o perioadă scurtă, atunci când micul companion nu este ocupat și reveniți după maxim două minute. Adoptați o atitudine calmă și comportati-vă normal, din nou, blănosul trebuie să înțeleagă faptul că este absolut normal să lipsiți pentru câteva ore.

Dacă pufosul începe o scenă dramatică, cât timp dumneavoastră sunteți plecat nu îi dați atenție dar scurtați perioada în care dați ”bir cu fugiții”. De asemenea, dați Cezarului ce este al Cezarului adică nu ezitați să vă lăudați animalul de companie dacă a stat liniștit.

Supravegheați cu multă atenție comportamentul câinelui

Dacă exercițiul de două minute a dat roade, atunci măriți perioada în care sunteți plecat la trei minute. De reținut că nu trebuie niciodată să plecați de acasă atunci când pufosul doarme și nicidecum nu vă luați la revedere. Patrupedul trebuie să aibă întotdeauna impresia că vă aflați în preajma lui și că veți reveni alături de el în foarte scurt timp. 

Reluați exercițiul de câteva ori dar cu abordări diferite.De pildă, părăsiți locuința fără jachetă sau ieșiți din casă echipat de o plimbare. Dacă amicul cu mustăți a învățat fără probleme, puteți crește intervalul treptat. Mergeți la piață sau la poșta din apropiere, dar nu ardeți gazul de pomană, întoarcerea ar trebui să fie mereu previzibilă, 5-10 sau poate 15 minute.

În acest mod patrupedul se va obișnui cu perioadele flexibile și nu va aștepta să te întorci după anumite minute. Cât timp absentați, distrageți-i atenția cu o jucărie nouă sau un os suculent. În această fază este important să stați prin apropiere să-l auziți dacă plânge sau latră. Nu-i răspundeți niciodată de afară deoarece riscați să încurajați într-un mod negativ comportamentul câinelui.

Abordați o atitudine pozitivă și calmă pe toată durata dresajului

Dacă exercițiul funcționează, se pot mări oricând perioadele de timp. În orice caz, nu este indicat să lăsați cățelușul singur acasă mai mult de două ore dacă are mai puțin de patru luni. Dacă încercările repetate de dresaj nu au succes iar câinele nu stă liniștit atunci când părăsiți locuința, identificați motivul pentru care exercițiile nu dau roadele așteptate, pentru a le relua într-o manieră corectă.

Un motiv ar putea fi dat de faptl că relația dintre companion și dumneavoastră este una încă nesigură. Implicați-vă mai mult și fiți alături de cățelul dumneavoastră și implicați-l în activități care să-l stimuleze.

De asemenea, un rol important îl joacă și ierarhia, de exemplu dacă amicul cu lăbuțe se consideră liderul haitei este normal să-și dorească să vă însoțească peste tot. Înainte de lăsa cățelușul singur, plimbați-l preț de câteva minute bune pentru a-l ajuta să-și consume energia.

Înarmați-vă cu mult succes căci rezultatele nu apar cât ai zice pește. Abordați o atitudine pozitivă și calmă pe toată durata dresajului, patrupedul devine mult mai cooperant și înțelegător, potrivit cauta.vet.