Sari la conținut
Home » Viețile secrete ale animalelor de companie: Ce gândesc și ce simt cu adevărat companionii noștri

Viețile secrete ale animalelor de companie: Ce gândesc și ce simt cu adevărat companionii noștri

O mulțime de cercetări științifice arată că petrecerea timpului cu animalele de companie și cu animalele oferă o multitudine de beneficii pentru sănătatea fizică și mentală a oamenilor, de la creșterea ratei de supraviețuire după un atac de cord și scăderea tensiunii arteriale, până la diminuarea singurătății, reducerea stresului și a anxietății și chiar creșterea „hormonului iubirii”, oxitocina, doar prin privirea în ochii unui câine.

Dacă animalele de companie s-au dovedit a fi benefice pentru sănătatea mentală și bunăstarea oamenilor, merită să ne întrebăm: Ce obțin ele din relația lor cu noi? Ar trebui să fim îngrijorați de sănătatea lor mintală?

Cum influențăm emoțiile animalelor de companie

Philip Tedeschi, asistent social clinic licențiat, fondator și director emerit al Institutului pentru Conexiunea Om-Animal de la Universitatea din Denver și co-director al noului Institut pentru Sentimentul și Protecția Animalelor discută despre viața emoțională a animalelor de companie, de ce ar trebui să fim preocupați de sănătatea mintală a animalelor noastre de companie, cum afectează bunăstarea emoțională legătura om-animal și multe altele.

Probabil, pare evident pentru oamenii care își iubesc animalele de companie, dar sunt ele ființe sensibile și indivizi cu propriile sentimente, temeri și dorințe care pot fi diferite de cele ale altora din propria lor specie?

Philip Tedeschi: „Primul lucru pe care l-aș spune la această întrebare și cred că majoritatea oamenilor știu deja acest lucru, chiar și fără a fi un expert în animale este că, desigur, animalele de companie sunt sensibile.

Alte animale au emoții? A avut loc un eveniment bine-cunoscut numit Declarația de la Cambridge privind conștiința care a reunit mulți dintre oamenii de știință din lume care studiază cogniția și emoțiile animalelor. A existat un acord copleșitor că animalele non-umane au emoții.

Animalele non-umane nu au emoții

Priviți aproape orice animal în raport cu modul în care interacționează cu puii săi. Putem vedea lucruri pe care le recunoaștem în propria noastră interacțiune și în propriile emoții și gânduri cu privire la proprii noștri copii? Cum se simt atunci când sunt separați, răniți sau amenințați?

Așadar, există aceste oportunități de a începe să deconstruim unele dintre vechile perspective cu privire la modul în care ne tratăm alte animale de companie . În parte, ar trebui să fim interesați să facem acest lucru pentru că ne va îmbunătăți propriile comunități, viețile și familiile noastre și relațiile noastre cu ceilalți, inclusiv cu animalele.

Aproximativ 34 de țări au declarat animalele ca fiind ființe sensibile. Din păcate, Statele Unite sunt încă destul de încăpățânate în această privință. Ea emană din această idee că animalele sunt considerate proprietate din punct de vedere juridic. Se consideră că nu au niciun fel de poziție juridică în ochii instanței. Dar acest lucru se schimbă în întreaga lume în moduri care au implicații directe asupra legislației și politicii.

Alte moduri în care putem respecta sentimentele animalelor de companie?

Un exemplu ar fi: Există țări din Europa în care, dacă vrei să ai un cobai, trebuie să ai de fapt doi cobai, din cauza faptului că aceste specii trebuie să fie ținute într-un mediu familial interactiv.

PT: „Un alt mod pe care cred că, în mod obișnuit, nu reușim să îl apreciem este semnificația atingerii sau, poate chiar mai precis, conceptul de consimțământ. În societatea noastră, am făcut unele progrese în recunoașterea faptului că există anumite probleme legate de punerea mâinilor pe o altă persoană fără consimțământul acesteia, dar în cazul animalelor, facem acest lucru tot timpul.

Odată ce începeți să vă invitați de fapt animalul să aibă păreri despre astfel de lucruri – despre modul în care interacționați cu el, despre cum este manipulat fizic, cum este luat în brațe, mișcat sau mângâiat – veți descoperi că animalul chiar apreciază acest lucru în interacțiunea voastră cu el, iar acest lucru vă adâncește legătura cu el”, potrivit rover.com.