In cadrul regnului animal sunt vietuitoare care traiesc perioade foarte mari de timp, unele dintre acestea chiar si sute de ani, reusind sa faca fata schimbarilor climatice si progresului societatilor.Potrivit Listverse si discovery.com, preluate de adevarul.ro, printre cele mai longevive animale se afla broasca testoasa de Galapagos (Geochelone nigra). Acesta este cea mai mare specie de broasca testoasa de uscat din lume. Masculii testoaselor au greutati care ajung la 300 de kilograme. Din pacate, aceste animale sunt din ce in ce mai rare, in ultimii 150 de ani numarul acestora ajungând de la 250.000 de exemplare la 15.000. Speranta de viata a acestor animale este insa de aproape 200 de ani.

testoasa de galapagos
testoasa de galapagos
Pestele incruntat (Sebastes aleutianus) – este un peste de stanci, care apartine familiei bibanilor de mare. Poate atinge lungimea de aproape un metru si traiste in Pacificul de Nord, din Japonia, Insulele Aleutine pana in zona Californiei. Poate fi gasit la adancimi cuprinse intre 25-900 metri. Pescuitul excesiv a dus la prinderea constanta de pesti cu varsta medie de 100-140 ani, dar cel mai batran peste incruntat prins vreodata, potrivit oamenilor de stiinta, a avut 205 ani.
Sebastes aleutianus
Sebastes aleutianus
Balena de Groenlanda (Balaena mysticetus) este mamiferul cu cea mai mare proportie de grasime in organism. Atinge dimensiuni impresionate: o lungime de 20 metri la o greutate de 136 tone, fiind pe locul doi, dupa balena albastra, in topul celor mai mari balene. Balena de Groenlanda traieste in apele unde e mult krill (zooplanctonul), in zona Oceanului Arctic. Datorita stratului sau adipos foarte consistent, a fost multa vreme vanata pentru grasimea din care se facea uleiul necesar iluminarii stradale a oraselor, inainte de folosirea pe scara larga a curentului electric. In 2007, un specimen capurat pentru studii stiintifice avea in straturile de grasime varful unui harpon construit in New Bedford, Massachusetts in anul 1890. O mostra de ADN prelevata a dezvaluit si varsta acesteia – nici mai mult, nici mai putin de… 211 ani.
balena de groenlanda
balena de groenlanda
Broasca testoasa gigant din Insulele Aldabra (Geochelone gigantea) – se afla printre cele mai mari testoase din lume, fiind un adevarat rival din acest punct de vedere al celebrelor testoase de Galapagos. Carapacea sa are o culoare cafeniu stearsa, intregul ansamblu fiind sustinut de picioare scurte si masive imbracate intr-o piele solzoasa. Este o specie intalnita pe insulele din Atolul Aldabra, situat in cadrul Arhipelagului Seychelles. Un exemplar al acestei specii a murit in 2006, la varsta de… 250 de ani, potrivit specialistilor.
broasca testoasa gigant
broasca testoasa gigant
Scoica Quahog (Arctica islandica) este o specie longeviva de molusca a carei varsta poate fi dedusa folosind acelasi sistem ca in cazul copacilor: in functie de numarul „inelelor” de pe cochilia sa. Se pare ca anumite exemplare de scoici Quahog au atins si/sau depasit varsta de 400 de ani, un exemplar de acest tip fiind considerat chiar de 500 de ani.
scoica Arctica islandica
scoica Arctica islandica