Sari la conținut
Home » Video. Cercetătorii au demonstrat: câinii sunt capabili să identifice persoanele rele

Video. Cercetătorii au demonstrat: câinii sunt capabili să identifice persoanele rele

Câinii sunt capabili să identifice persoanele rele, întrucât ei sunt empatici, capabili să recunoască atunci când o persoană este relaxată sau furioasă. De multe ori, stăpânii de câini nu pot găsi o motivație pentru care animalul de companie reacționează diferit față de anumiți oameni.

În urma unor teste științifice, rezultatele au arătat că aceste tipare de comportament ale câinilor se bazează pe o motivație mai particulară. Concret, patrupezii recunosc o persoană rea sau tensionată și nu doresc să accepte o apropiere față de ea.

Câinii evaluează negativ persoanele care refuză să își ajute stăpânii

Câinii sunt capabili să identifice persoanele rele, dar pentru a ajunge la acestă concluzie, cercetătorii au expus patrupezii la două situații. În ambele, actorii au fost atât proprietarul patrupedului, cât și alte două persoane.

În primul caz, stăpânul câinelui nu poate deschide cutia cu mâncare a cățelului și îi cere ajutorul uneia dintre cele două persoane, în timp ce cealaltă nu este consultată. Câinele acceptă mâncare de la ambele persoane.

În cazul al doilea, una dintre cele cele două persoane refuză să îl ajute pe stăpân să desfacă cutia cu hrană, în timp ce celălalt rămâne neutru.

Câinele acceptă mâncarea doar de la personajul care a rămas neutru și adoptă o atitudine sfidătoare față de prima persoană, cea care nu a vrut să îl ajute pe proprietar.

Speciile non-umane se pot angaja în evaluări sociale bazate pe terți

Același comportament a fost identificat la toți câinii implicați în experiment, concluzia fiind susținută și publicată în revista de știință Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

În urma studiului, cercetătorii au concluzionat că patrupezii judecă oamenii după modul în care aceștia se comportă cu ceilalți, astfel că patrupezii domestici evită persoanele care nu ajută.

Dacă animalul tău de companie are un comportament agresiv față de un musafir sau refuză să se apropie de acesta, amintește-ți că poate cândva, în trecut, au existat momente când acea persoană nu s-a comportat corespunzător cu patrupedul și, astfel, câinele și-a amintit de acele întâmplări.

Potrivit rezultatelor studiului, 67% dintre stăpâni au declarat că animalele lor de companie s-au purtat bizar când o persoană neplăcută le-a trecut pragul casei și mulți experți cred că aceștia pot înțelege mai repede decât oamenii când se apropie un pericol natural, conform avantaje.ro.