De 1560 Vizualizari

Un porumbel a traversat Pacificul din Japonia până în Canada

Alexandra Postelnicu

Un porumbel temerar, care a traversat Oceanul Pacific, din Japonia până în Canada, va fi găzduit de acum de un crescător de porumbei călători canadian, care speră să facă din el o adevărată vedetă a curselor de fond, au anunţat luni oficiali locali, citaţi de AFP.

Porumbelul, slăbit şi obosit, a fost găsit la o bază a aviaţiei canadiene, pe insula Vancouver din Columbia Britanică (vestul Canadei), fiind dus la un adăpost pentru animale, unde a fost vindecat de o boală des întâlnită la păsări.

„Credem că a zburat din Japonia şi s-a rătăcit sau a fost derutat de o furtună până a ajuns în Canada, odihnindu-se pe vapoare de-a lungul călătoriei”, a declarat AFP Reg Westcott de la Mountainaire Avian Rescue Society.

În vârstă de un an, porumbelul a fost eliberat pe 9 mai, alături de alţi 8.000, de columbofili din nordul Japoniei, într-o cursă de 1.000 km, a declarat marţi proprietarul său, Hiroyasu Takasu. Pensionarului de 73 de ani, care deţine alţi 10 porumbei călători, nu îi vine să creadă: „Nu am auzit niciodată de porumbei care să fi călătorit până în Canada. Este de necrezut! Probabil s-a mai odihnit pe câte un vapor până a ajuns în port.”

În general, un porumbel poate parcurge cel mult 650 km, iar pasărea în cauză s-a deplasat 8.000 km. Proprietarul său, al cărui nume şi număr de telefon au fost găsite pe porumbel, nu vrea să îl aducă înapoi cu avionul fiindcă l-ar costa prea mult, a spus Westcott. Aşa încât asociaţia locală de columbofilie a făcut demersurile pentru adoptarea porumbelului, sperând să îl poată reproduce. „Sunt sigur că puii lui vor fi foarte buni în cursele pe distanţe lungi”, a spus Westcott, care a trebuit să depăşească neîncrederea autorităţilor canadiene. „Am fost întrebaţi dacă are documente de călătorie şi am spus că a venit singur. A fost considerat pasăre migratoare, ceea ce ne-a permis să îl dăm fără acte de vamă”, a adăugat el.

Fostul proprietar japonez al porumbelului speră ca pasărea să aibă o nouă viaţă în Canada. „Aş fi fericit dacă se găseşte cineva care să aibă grijă de el”, a spus Takasu.

În cei 17 ani dedicaţi salvării animalelor, Reg Westcott a mai întâlnit un singur porumbel care a traversat Pacificul în două-trei săptămâni. Porumbelul a aterizat pe un vas al pazei de coastă canadiene în plină pandemie de gripă aviară. Pasărea a fost trimisă înapoi în Japonia pe cheltuiala proprietarului, încheie AFP.

Tags:

Un singur comentariu

  1. Cum se intelege cu porumbeii canadieni? A invatat pasareasca canadeza?

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X