Sari la conținut
Home » Un nou studiu dă peste cap tot ceea ce se ştia despre lilieci. Cât de PERICULOȘI sunt în răspândirea virusurilor?

Un nou studiu dă peste cap tot ceea ce se ştia despre lilieci. Cât de PERICULOȘI sunt în răspândirea virusurilor?

Un nou studiu dă peste cap tot ceea ce se ştia despre lilieci. Cât de periculoși sunt în răspândirea virusurilor? Oamenii de știință vin cu o ipoteză șocantă. Concluziile noului studiu, citat marţi de Press Association, pun la îndoială ipoteza conform căreia liliecii, despre care se crede că s-ar afla la originea coronavirusului SARS-CoV-2 care a condus la pandemia actuală, produc virusuri cu o „tendinţă accentuată” de infectare a oamenilor.Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au constatat că proporţia virusurilor care sunt zoonotice nu diferă semnificativ în cadrul a unsprezece ordine principale de păsări şi mamifere. Oamenii de ştiinţă cred în prezent că trăsăturile caracteristice ale virusurilor, mai degrabă decât cele ale gazdelor lor animale, vor fi predictori mai utili ai transmisiei zoonotice.”Recunoaşterea faptului că mai multe virusuri cu importanţă semnificativă au provenit din lilieci a stârnit un interes extraordinar în ceea ce priveşte ecologia lor sau sistemele imunitare, care ar face ca virusurile lor să prezinte în mod disproporţionat o probabilitate mai mare de a infecta oamenii. Constatarea noastră, potrivit căreia numărul de zoonoze care au apărut de la lilieci este aproximativ acelaşi cu cel care ar fi de aşteptat de la orice grup de mamifere de dimensiunea lor, pune la îndoială ideea că însuşirile liliecilor produc virusuri cu o tendinţă accentuată de infectare a oamenilor”, a explicat doctor Daniel Streicker, cercetător la Institutul pentru Biodiversitate, Sănătate Animală şi Medicină Comparativă din cadrul Universităţii din Glasgow.”Pentru a şti dacă există ceva special la lilieci, trebuie acum să înţelegem dacă virusurile liliecilor care se transmit la oameni provoacă boli mai severe sau dacă se răspândesc în mod mai eficient la oameni în comparaţie cu virusurile altor animale, ceea ce rămâne în prezent o incertitudine”, a adăugat Streicker. Concluziile studiului au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Un nou studiu dă peste cap tot ceea ce se ştia despre aceste mici mamifere. Liliecii vor rămâne şi vor trebui să rămână în centrul atenţiei

Doctor Nardus Mollentze, cercetător la Centrul de Virusologie din cadrul aceleiaşi universităţi, vine cu o declarație impresionantă.„Deşi liliecii vor rămâne şi vor trebui să rămână în centrul atenţiei studiilor rezervoarelor virale, deoarece cel mai probabil sunt la originea unor agenţi patogeni zoonotici importanţi, precum SARS-CoV- 2 şi ebolavirusuri, cercetarea noastră demonstrează că proporţia şi numărul virusurilor zoonotice de la lilieci nu sunt neobişnuite în comparaţie cu alte grupuri de mamifere. Acest lucru înseamnă că eforturile actuale pentru identificarea potenţialelor ameninţări viitoare la adresa sănătăţii umane prin depistarea de virusuri nedescoperite la animale vor trebui să se concentreze pe o gamă mult mai largă de specii decât este cazul în prezent”.„Studiul nostru evidenţiază, de asemenea, necesitatea de a identifica noi însuşiri ale virusurilor care ne pot ajuta să anticipăm potenţialul lor zoonotic, din moment ce cunoaşterea rezervorului actual nu a fost de ajutor la prezicerea faptului că un virus va infecta oamenii”, a încheiat Mollentze.