Sari la conținut
Home » Un experiment inedit al oamenior de stiinta: un soricel a baut sampanie de 3 ori/saptamana. Ce s-a intamplat dupa 6 saptamani?

Un experiment inedit al oamenior de stiinta: un soricel a baut sampanie de 3 ori/saptamana. Ce s-a intamplat dupa 6 saptamani?

Un nou studiu a demonstrat ca acizii fenolici, care se afla si in sampanie, pot avea efecte benefice, impiedicand degenerarea sistemului nervos ca urmare a imbatranirii.Studiul, efectuat, potrivit IFLScience si citat de descopera.ro, de Universitatea Reading, din Berkshire (Marea Britanie), pe parcursul a 6 saptamani, a fost realizat pe soareci carora le-a fost dat cate un supliment de sampanie, de trei ori pe saptamana. In acelasi timp, unui alt grup de soareci (numit de cercetatori grup de control) le-a fost dat doar un supliment de alcool, altceva decat sampanie.Rozatoarele ce au consumat suplimentul de sampanie au prezentat imbunatatiri ale memoriei spatiale in comparatie cu soarecii din grupul de control. Efectul benign se datoreaza prezentei acizilor fenolici, o clasa de antioxidanti care a fost cercetata pentru capacitatea ei de a proteja organismele impotriva bolilor ce au drept efect imbatranirea.”Consumul de sampanie poate preveni Alzheimerul”, este concluzia autorilor studiului.Nu trebuie sa ne imaginam ca sampania este, insa, „elixirul” mintii sanatoase. Acizii fenolici se gasesc in cantitati semnificative si in cafea, ceai, struguri, afine, kiwi, prune, cirese, citrice, vin rosu, porumb, grau, si in multe alte alimente. O cantitate semnificativa de acid fenolic este de asemenea prezent in urina umana.Investigatia a descoperit ca acizii fenolici afecteaza in mod direct hipocampusul, partea creierului responsabila de formarea amintirilor noi. Desi rezultatul este unul important, aceleasi substante nu pot avea acelasi efect si asupra oamenilor.”In viitorul apropiat, vom fi in cautarea unor astfel de rezultate si in raport cu omul. Acest lucru a fost realizat cu succes cu ajutorul alimentelor bogate in polifenoli, cum ar fi afinele si cacaoa, noi consideram ca aceste produse vor avea rezultatele similare si pentru om, inclusiv consumul moderat de sampanie”, a declarat David Vauzour, unul dintre autorii studiului.