Sari la conținut
Home » Ultimul studiu despre nivelul de creație întâlnit la câini. Concluziiile la care au ajuns cercetătorii sunt uimitoare

Ultimul studiu despre nivelul de creație întâlnit la câini. Concluziiile la care au ajuns cercetătorii sunt uimitoare

Recent, cercetătorii de la Eckerd College au finalizat un studiu care a pus o întrebare foarte interesantă: sunt câinii creativi? Potrivit doctorului Lauren Highfill, autorul principal al studiului, cercetările anterioare arată că multe animale pot crea comportamente noi.

De exemplu, atunci când dresorii de delfini folosesc un semnal specific de „creație”, delfinii primesc o recompensă pentru că fac ceva nou. Pentru Elaina Franklin, dresor profesionist de animale și fost supervizor al dresajului de animale la Acvariul marin Clearwater, întrebarea era dacă pot câinii reproduce acest comportament.

Elaina și-a învățat câinele, Frankie, să aibă același comportament de creație. La scurt timp după aceea, cei doi, doctorul Highfill și Elaina Franklin au creat un grup pe Facebook și au început să contacteze dresorii locali de câini pentru a vedea cine vrea să participe.

Studiul a fost realizat cu dresorii de câini

Intitulat „The Creative Canine: Investigarea conceptului de creativitate la câini (Canis lupus familiaris) folosind știința cetățenească”, studiul a fost publicat în International Journal of Comparative Psychology. În mod notabil a fost finanțat parțial cu un grant din partea Asociației dresorilor profesioniști de câini.

Cu ajutorul grantului, Highfill și Franklin au furnizat dresorilor de câini certificați trepieduri, camere video și un mic card cadou pentru participare. Pentru studiu, dresorii au înregistrat video patru sesiuni în care și-au antrenat câinii să răspundă la semnalul „creați”.

Este important de menționat că criteriul pentru răspunsurile câinilor a fost ca aceștia să nu fi avut deja comportamentul respectiv. Deloc surprinzător, primele încercări au fost în mare parte videoclipuri cu patrupezi confuzi.

Toți câinii au comportamente unice

De-a lungul celor patru încercări, însă, cercetătorii au observat că toți câinii au realizat semnificativ mai multe comportamente noi, confirmându-și ipoteza. Cu toate acestea, studiul a admis, de asemenea, că anumiți factori, cum ar fi numărul de comportamente pe care câinii le cunoșteau deja, au afectat rezultatele.

În mod incredibil, cercetătorii au comparat abilitățile creative ale câinilor cu cele ale anumitor specii de delfini și chiar cu cele ale balenelor ucigașe. În general, rezultatele au sugerat că fiecare câine a arătat o capacitate diferită de a crea comportamente noi.

Având în vedere acest lucru, este important să luăm în considerare abilitățile creative ale prietenului nostru cu patru picioare. Fie că asta înseamnă să schimbi rutina de plimbare a câinelui sau chiar să le dai ocazia să picteze, lăsându-i pe câini să fie creativi nu poate fi decât benefică pentru viața lor, potrivit dogtime.com.