De 2151 Vizualizari

Totul despre vedeta lunii: IEPURASUL

Animal Zoo vă urează Paște fericit!

 

Sărbătorile pascale se apropie, iar noi, fie că suntem mici sau mari, încă îl mai aşteptăm pe Iepuraş cu daruri. Dar ce facem în cazul în care ne dorim ca Iepuraşul să rămână în căminul nostru pentru totdeauna? Cum se comportă iepuraşul ca animal de companie? Unde îl putem găsi, cum îl îngrijim şi cum îl facem să se simtă ca acasă?

easter2

Iepuraşii pot dovedi că sunt animăluţe de companie ideale dacă li se oferă destulă atenţie şi o îngrijire corespunzătoare Atunci când decidem să luăm un iepuraş acasă trebuie să ţinem cont de faptul că va fi nevoie să interacţionăm cu el cel puţin o oră sau două pe zi pentru a-l face fericit.

 

De asemenea, micuţii cu urechi lungi au personalităţi diferite.

 

Unii dintre ei sunt afectuoşi precum căţeii, alţii sunt pretenţioşi precum pisicile. Cu toate astea, orice personalitate ar avea, iepurii sunt la fel de deştepţi. Ei pot învăţa cu uşurinţă să folosească litiera, să revină la locul în care le este aşezată mâncarea sau să răspundă la nume.

 

 

Sfaturille medicului

uta

Dr. Sorin IȚU

Medic veterinar

 

 

„E foarte sensibil la zgomote”

 

Să facem cunoștință!

 

Iepurașul de casă și iepurele de câmp, ruda lui salbatică, sunt parte din ordinul Lagomorpha, din familia Leporidae. Ierbivor și rozător, iepurele este un mamifer ce trăiește până la 12 ani în condiții de igienă, de hrană calitativă și de reducere a stresului.

 

Temperatura medie a corpului este de 39 C.

 

Auzul bine dezvoltat îl face pe iepuraș să fie un animal foarte sensibil atât la zgomote, la necunoscuți și la alte animaluțe de companie. Atenția stăpânului, așadar, se va concentra în a reduce la minimum stresul pe care îl poate resimți un iepuraș. Incisivii dezvoltați definesc un excelent rozator care are nevoie de jucării de ros, recipiente de mâncare și de apă zistente, legume și zarzavaturi proaspete și chiar ramuri. Fiind un mâncăcios nepretențios va dori să facă guste inclusiv mobilierul, dacă va avea acces.

 

Bine de știut dacă vrei un iepuraș sănătos!

 

> Cușca trebuie sa fie rezistentă și suficient de mare pentru iepuraș. Pentru evitarea îmbolnăvirilor se recomandă curățarea și dezinfectarea cuștii cel puțin o dată pe săptămână.

> În cușcă vor fi: așternutul, jucării de ros, snack-uri pentru

rozătoare, recipiente de mâncare și apă ce vor fi curățate

zilnic.

 

> Așternutul poate fi din fân, pelete sau hârtie specială.

Iepurașul este tentat să ronțăie din așternut așa că este recomandat

să îl schimbi des. Talașul este contraindicat.

 

> Iepurașul de casă este un animal activ în special noaptea

când rudele lui sălbatice își sapă galerii și își fac culcuș.

Tot noaptea, de obicei, femelele nasc puii.

Iepurașul este un animal deosebit de fertil cu o gestatie scurtă de maximum 32 de zile, ce poate naște de până la 6 ori pe an, câte 7-8 pui/fătare. Maturitatea sexuala se produce la 4-6 luni.

La solicitarea stăpânului, iepurașul poate fi castrat.

easter 3

Porția lui de sănatate se găsește în anumite legume

Hrana iepurașului va cuprinde legume proaspete (sfecla, morcovi, napi, gulie, cartofi, țelina, pastranac, patrunjel, dovlecei).

 

Porția de vitamine și minerale o poate lua și din ierburi ca: urzica, volbura, loboda, spanacul, păpădia, mușețelul, pelinul, isma, salata iepurelui.

 

Iepurașul pofticios nu refuză nici ramurile de: ulm, fag, tei, alun, salcâm, salcie, mesteacăn. Indicate sunt și furajele verzi (lucerna, trifoiul sau porumbul furajer) și furajele concentrate de cereale (ovaz, orz, porumb, etc) și chiar coaja de pâine.

 

Iepurașul are nevoie de hrană și apă zilnic.

 

Cecotrofia (a-și mânca fecalele) este un act fiziologic normal pentru iepure.

 

Despre toaletare

 

> Perierea alături de mângâiat sunt cheia îmblânzirii iepurașului.

Hranirea, răbdarea și atenția stăpânului îl vor familiariza pe iepuraș cu “familia adoptivă”.

 

> Perierea iepurașului se face numai cu perie special adaptată pentru blana de iepure. Perierea este recomandată o dată pe săptămână și

zilnic în perioada de năpârlire.

Iepurii de Angora au nevoie de periere zilnica și de o doză mare de răbdare.

 

> Ca și pisica, iepurele se curață singur. Baia este contraindicată

pentru iepure și reprezintă un factor mare de stres, la fel și transportul

acestuia.

 

> Blana de iepure se usucă foarte greu, iar hipotermia

poate duce la deces.

 

> Unghiile iepurelui cresc continuu și le putem tăia lunar.

 

Consultă un medic veterinar!

 

Iepurașul este un animal sensibil și de aceea se recomandă efectuarea schemei de vaccinare pentru evitarea îmbolnăvirilor. Vizita la medicul veterinar este indicată încă de la achiziția animalului, atât pentru vaccinare și deparazitare cât și pentru informații despre o îngrijire corectă.

 

Aţi decis că este momentul să aduceţi acasă un astfel de animăluţ, dar nu ştiţi de unde să luaţi unul? Până pe data de 8 mai, puteţi găsi o varietate de iepuraşi simpatici şi prietenoşi în magazinele Animax din toată ţara. Lanţul de petshopuri Animax a amenajat ţarcuri decorate special de Paşti în care micuţii îşi petrec timpul şi aşteaptă cuminţei să fie luaţi acasă.

 

 

 

Un singur comentariu

  1. VEDETA lumii este MIELUL, caci IISUS este MIELUL LUI DUMNEZEU care s-a sacrificat pt pacatele noastre si salvarea omenirii – altfel toti am fi fost distrusi ca la potopul lui Noe sau la Sodoma si Gomora.
    Iepurele este FRICOS si tot la fel ii face pe cei ce consuma carnea lui; pe cand MIELUL LUI DUMNEZEU N-ARE TEAMA DE NIMIC caci e fara prihana – consumand carnea lor vom intra si noi in Imparatia lui Dumnezeu.
    Cand eram copil, mama facea un COZONAC in forma de MIEL, ca avea propietareasa casei acea forma facuta de sotul ei care era austriac, si-o turnase singur la Grivita Rosie. asa ar trebui sa fie facuti si MIEI DE CIOCOLATA.
    Chestia cu iEPURASUL e ca REVOLUTIA FURATA, ca NU ARE NICI O SEMNIFICATIE BIBLICA.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X