Sari la conținut
Home » Tot ce trebuie să știți despre rabia la câini. Cum apare și de ce este atât de periculoasă

Tot ce trebuie să știți despre rabia la câini. Cum apare și de ce este atât de periculoasă

focar de rabie în Satu Mare; sursă foto: esp.md

Rabia este o boală virală mortală, care atacă creierul și nervii câinelui dumneavoastră, dar și pe cei ai oamenilor. Majoritatea câinilor contractează rabia prin interacțiunea cu animale sălbatice infectate, cum ar fi ratonii, liliecii, sconcșii, coioții și oposumii.

Deși cea mai mare parte a rabiei este transmisă prin mușcături de la un animal turbat, aceasta poate fi transmisă și prin contact cu excoriațiile pielii.

Prevenirea rabiei la câini

Prevenirea rabiei la câini este crucială pentru sănătatea lor și pentru siguranța celor din jurul lor. Urmați aceste sfaturi esențiale pentru a vă menține în siguranță companionul dumneavoastră blănos:
Vaccinați-vă: Asigurați-vă că câinele dumneavoastră primește la timp vaccinarea antirabică, o apărare primară împotriva virusului.

Țineți-l în lesă: Țineți-vă întotdeauna câinele în lesă în timpul plimbărilor pentru a minimiza contactul cu animale potențial infectate. Supraveghează-ți câinele: Evitați activitățile nesupravegheate în aer liber în mediile în care câinele dumneavoastră ar putea întâlni animale sălbatice.

Metode de prevenție a rabiei la câini

Asigurați gardurile: Închideți-vă curtea în siguranță pentru a vă împiedica câinele să se rătăcească în zone necunoscute. Evitați câinii vagabonzi: Stați departe de animalele vagaboande, deoarece acestea pot fi purtătoare ale virusului rabiei.

Căutați îngrijiri veterinare: Duceți-vă imediat câinele la un medic veterinar dacă este mușcat sau zgâriat de un animal necunoscut. Identificați-vă câinele: Păstrați la zi permisul de câine și actele de identitate ale companionului dumneavoastră canin.

Acest lucru va ajuta la identificarea în cazul în care câinele dumneavoastră se pierde și la un răspuns rapid în caz de expunere. Urmând cu sârguință aceste linii directoare, puteți reduce semnificativ riscul de rabie la iubitul dvs. companion canin.

Simptomele rabiei la câini

Cel mai frecvent semn al rabiei la câini este o schimbare inexplicabilă a comportamentului, de obicei atunci când un câine în mod normal prietenos devine agresiv sau se comportă ciudat fără un motiv aparent. Reacția unui animal sălbatic poate fi complet diferită. Acestea pot acționa îmblânzit și fără teamă atunci când sunt abordate de oameni.

Un animal turbat va începe să manifeste un comportament anormal la două până la șase luni de la contact. Apoi, moartea va surveni probabil în câteva zile. Nu există nicio modalitate de a salva viața unui animal infectat, deoarece nu există un tratament pentru rabie. Cu toate acestea, nu orice câine sau orice animal (inclusiv oamenii) expus la un animal turbat va contracta rabia.

Dacă bănuiți că câinele dumneavoastră ar fi putut contracta rabia, fiți extrem de atent și evitați orice contact cu el. Izolează-ți câinele și sună imediat medicul veterinar și cei de la controlul animalelor. Prin lege, trebuie să faceți aceste notificări pentru a proteja publicul. Anunțați-vă medicul dacă câinele dumneavoastră a fost vaccinat, potrivit dogtime.com.