Sari la conținut
Home » Sunteți pregătit să deveniți un expert în limbajul corporal al câinelui? Legătura dintre poziția urechilor și starea de spirit a patrupedului

Sunteți pregătit să deveniți un expert în limbajul corporal al câinelui? Legătura dintre poziția urechilor și starea de spirit a patrupedului

Majoritatea oamenilor abia își pot mișca urechile, cu excepția celor norocoși care pot face acest lucru. Dar poziția urechilor câinelui poate transmite destul de multe despre sentimentele și reacțiile acestuia la anumite situații.

Câinii, lupii și alți membri ai speciilor de canide folosesc cu toții comunicarea prin urechi, potrivit Dr. Mindy Waite, Ph.D, CAAB, un behaviorist canin certificat. Pe scurt, mișcările urechilor provin din genetica lor , deși interacțiunile cu oamenii și alte animale pot modela modul în care comunică cu urechile.

Poziții urechilor câinelui și semnificația

Acestea fiind spuse, formele urechilor diferă foarte mult, specifice fiecărei rase de câini. Așadar, poziția urechilor câinelui tău nu poate spune întotdeauna întreaga poveste atunci când vine vorba de starea lor de spirit. De asemenea, aceștia folosesc și alte tipuri de limbaj corporal, cum ar fi anumite posturi și comportamente, pentru a comunica. Dr. Waite subliniază faptul că citirea limbajului urechii câinelui tău poate depinde foarte mult de rasa acestuia.

Câinii precum ciobănescul german au urechi ascuțite flexibile pe care le pot muta cu ușurință în poziții pe care ochii tăi le pot vedea clar. Ca urmare, veți observa mai multe expresii în urechile lor decât ați putea observa la un Beagle sau Basset Hound, care au urechi mari și flexibile.

Dacă se simte confortabil și în largul său în mediul înconjurător, urechile câinelui vor arăta probabil acest lucru printr-o poziție relaxată. De asemenea, probabil că veți observa o lipsă de tensiune în restul corpului lor. De exemplu, s-ar putea să observați urechi relaxate atunci când stați cu patrupedul dumneavoastră acasă.

Limbajul corporal exprimat prin urechi turtite sau înțepenite

Îi prezentați câinelui dumneavoastră ceva cu care nu s-a mai întâlnit până acum? Acest lucru ar putea fi orice, de la un nou partener la o nouă mașină de spălat. Împrejurimile necunoscute îl pot face să se simtă inconfortabil și nesigur, iar acesta ar putea arăta acest scepticism prin urechi turtite sau ciupite.

Menținerea unui limbaj corporal pozitiv și vesel și vorbirea cu o voce calmă pot ajuta la liniștirea câinelui dumneavoastră că totul este în regulă. De asemenea, va fi de ajutor să îl lăsați să adulmece îndelung și temeinic „intrusul” pentru a-l ajuta să se asigure că el este în siguranță.

Câinele dumneavoastră își poate lăsa urechile pe spate sau le poate apleca strâns de-a lungul capului, într-o situație în care se simte foarte inconfortabil sau nesigur. De exemplu, acest lucru s-ar putea întâmpla atunci când: Își dă seama că luați drumul spre cabinetul veterinar; Se întâlnesc cu o mulțime mare și zgomotoasă; Îi duceți pentru prima dată în mijloacele de transport în comun

Câinii care au suferit abuzuri întâlnesc o situație care le amintește de traumele din trecut, cum ar fi atunci când cineva țipă. În aceste tipuri de situații, poate fi de ajutor să încercați să vă liniștiți câinele cât mai mult posibil. Unele tehnici bune pentru a-l liniști includ distragerea atenției, mângâierea și terapia prin mirosuri. Dacă este posibil, poate fi de ajutor și scoaterea câinelui dumneavoastră din situație cât mai curând posibil.

Ce înseamnă atunci când urechile au o formă ascuțită

În funcție de rasa și de forma urechilor câinelui dumneavoastră, această poziție poate părea ca și cum patrupedul dumneavoastră își îndreaptă urechile în față sau le aplatizează. În ambele cazuri, înseamnă că este foarte excitat de un anumit tip de stimul-agresivitatea. De exemplu, ați putea observa această poziție a urechilor atunci când sunteți pe cale să aruncați o minge câinelui dumneavoastră – sau când întâlnește un câine care nu-i place.

Dacă observați că își îndreaptă des urechile în semn de agresivitate și manifestă și alte comportamente similare, este esențial să vă dresați câinele pentru a preveni situațiile periculoase. Puteți cere întotdeauna ajutorul unui specialist certificat în comportament canin pentru îndrumare în dresaj.

Acest lucru se poate întâmpla într-un mediu plin de zgomote, mirosuri și mișcări noi, în care câinele nu știe cum să răspundă. Urechile lor se vor mișca încercând să asculte tot ce se întâmplă, iar restul limbajului corpului lor va imita acest lucru.

Dr. Waite explică faptul că experții mai au încă multe de învățat în acest caz. Ea continuă să sublinieze că scopul principal al urechilor este auzul, nu comunicarea. Pe scurt, câinele nu-și folosește neapărat urechile în încercarea de a comunica. S-ar putea să încerce pur și simplu să capteze mai clar niște sunete interesante, potrivit rover.com.