Sari la conținut
Home » Sunt câinii conștienți de sine? Experții susțin că da

Sunt câinii conștienți de sine? Experții susțin că da

Sunt câinii conștienți de sine? Cercetările asupra câinilor arată că aceștia par să înțeleagă modul în care acțiunile lor afectează alți câini și oameni.

Experții susțin că aceste patrupede sunt conștienți de sine și sensibili. Mai mult chiar, sunt capabili să simtă și să perceapă sentimentele celorlalți.

Nu sunt buni la testul oglinzii, dar…

Conștientizarea de sine la câini înseamnă că înțeleg modul în care îi afectează pe ceilalți și evenimentele din jurul lor.

Știm că, de exemplu, câinii se recunosc după miros. Dar nu se recunosc după vedere, așa cum arată „testul oglinzii”. Ei nu sunt capabili să-și dea seama că animalul care latră la ei în oglindă sunt ei.

Dar, conform unui studiu din Scientific American, câinii recunosc alți câini drept câini. Și oamenii ca…, ei bine, altceva!

Motivul principal este că mirosul și văzul lor sunt mult mai bune decât ale noastre. Prin urmare, ei recunosc oamenii și câinii pe care i-au cunoscut înainte. Dar asta și, pentru că își amintesc evenimente. Își amintesc ambele specii dacă au avut o experiență proastă cu ele anterior.

În ce mod sunt câinii conștienți de sine

Doi cățeluși
Doi cățeluși care stau nedumeriți

Deci, da, câinii au un nivel de conștientizare de sine – dar nu este exact același cu al nostru. Ei sunt conștienți de corpurile lor. Jurnalul Scientific Reports a descoperit recent că aceste patrupede au, într-adevăr, un sentiment clar de conștientizare. Ei știu, de exemplu, dacă pot încăpea într-un pat pentru câini sau pe un scaun de mașină.

La Universitatea Eotvos Lorand, din Budapesta, Ungaria, oamenii de știință au făcut același studiu pe câini pe care l-au făcut anterior asupra copiilor mici umani și a maimuțelor mari.

Este un test pentru a vedea dacă un animal are percepția corpului său care se mișcă prin spațiu. Și au descoperit că rezultatele sunt aproximativ aceleași la toate cele trei specii.

Folosind 32 de câini, dintr-o varietate de rase și de dimensiuni diferite, au făcut mai multe experimente. Inclusiv unul în care o jucărie a fost așezată pe o pătură sau direct pe sol.

În aproape toate cazurile, câinii au înțeles rapid că, dacă jucăria era pusă de pătură și nu pe sol, trebuiau să se îndepărteze de pe pătură pentru a trage jucăria spre ei. Acest lucru a arătat că au înțeles efectul dimensiunii sau greutății lor asupra păturii și jucăriei, conform whole-dog-journal.com.