Sari la conținut
Home » Sunt algele verzi albastre toxice pentru câini?

Sunt algele verzi albastre toxice pentru câini?

Cianobacteriile, cunoscute sub numele de alge verzi-albastre, sunt bacterii unice care primesc energie prin fotosinteză. Acestea pot fi găsite pe tot globul și pot fi toxice atât pentru pentru oameni cât și pentru animale.

În cazul în care se întâmplă ca patrupedul dumneavoastră să facă o baie în iazul din apropiere sau într-un lac și întâlnește algele verzi-albastre, ar trebui să vă faceți griji? Cât de toxică este această bacterie pentru animalele de companie și ce ar trebui să faceți atunci când se întâmplă așa ceva? Iată ce trebuie să știți.

O bacterie neplăcută ascunsă la vedere

Algele verzi-albastre nu sunt deloc alge, chiar dacă sunt numite astfel. Ele sunt, de fapt, un tip de bacterie care poate produce toxine dăunătoare numite cianotoxine. Aceste cianotoxine pot fi eliberate în apa în care sunt prezente algele, în special în mediile calde și bogate în nutrienți, cum ar fi iazurile, lacurile și râurile cu mișcare lentă. De aceea, ele sunt numite în mod obișnuit alge.

O altă modalitate foarte bună de a vă împiedica animalul de companie să bea lichide dubioase din fiecare baltă de apă pe care o vede este o botniță de protecție, cum ar fi aceasta. Aceasta are numeroase utilizări (gândiți-vă la o excursie la veterinar sau la toaletator) și va împiedica animalul de companie să bea apă contaminată, deoarece nu poate deschide efectiv gura pentru a face acest lucru.

Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați complet orice iaz sau lac cu apă stătătoare suspectă. Dacă o zonă nu este frecventată, nu are înotători sau oameni în jurul ei și pare abandonată, atunci poate avea multe amenințări posibile pentru dumneavoastră și câinii dumneavoastră.

Algele sunt toxice pentru câini

Acum, datorită mediului în care se dezvoltă, acestea sunt destul de ușor de întâlnit de către câinii cărora le place să își bage coada în apă, mai ales în lunile de vară. Iazurile și lacurile calde sunt peste tot, iar la suprafața lor se poate vedea adesea un strat de alge de culoare albastru-verzui. Atunci când se întâmplă acest lucru, cel mai bine este ca animalul dumneavoastră de companie să se ferească de ea. Pentru că, da, algele verzi-albastre pot fi toxice pentru câini și alte animale de companie.

Atunci când câinii intră în contact cu sau ingerează apă contaminată cu alge verzi-albastre toxice, aceștia pot avea diverse probleme de sănătate. Gravitatea simptomelor depinde de tipul și cantitatea de cianotoxine prezente.

Simptomele comune ale toxicității algelor verzi-albastre la câini pot include vărsături, diaree, salivare excesivă, dificultăți de respirație, tremor muscular, convulsii, dezorientare și colaps sau pierderea cunoștinței. În unele cazuri, algele verzi-albastre se pot dovedi a fi fatale pentru câini.

Pur și simplu, expunerea la această bacterie poate pune în pericol viața câinilor. Este esențial să solicitați imediat asistență veterinară dacă bănuiți că câinele dumneavoastră a fost expus sau a ingerat apă contaminată cu alge verzi-albastre.

Țineți cont de următoarele lucururi

Prevenirea expunerii este crucială, deoarece nu există un antidot specific pentru otrăvirea cu cianotoxine, iar tratamentul se concentrează în principal pe îngrijirea de susținere. Așadar, acordați întotdeauna prioritate siguranței câinelui dumneavoastră atunci când vă bucurați de activități în aer liber în apropierea corpurilor de apă. Iată care sunt principalele măsuri de precauție de care trebuie să țineți cont:

Evitați să vă lăsați câinele să bea din sau să înoate în corpuri de apă care pot conține înfloriri de alge verzi-albastre. În cazul în care apa pare stagnantă și „nesănătoasă”, evitați-o. Fiți prudenți atunci când vă aflați în apropierea apei stagnante sau cu mișcare lentă, mai ales în timpul vremii calde.

Dacă nu sunteți sigur de siguranța unui anumit corp de apă, cel mai bine este să vă țineți câinele departe de el.
Familiarizați-vă cu aspectul înfloririi algelor verzi-albastre, care pot arăta ca o spumă verzuie sau verde-albăstruie la suprafața apei.

Țineți animalul de companie în lesă când vă aflați în preajma lacurilor

Bineînțeles, dacă știți că animalul de companie este deosebit de neastâmpărat și adoră să se avânte în orice corp de apă pe care îl întâlnește, vă va fi de mare folos să-l țineți legat de dumneavoastră atunci când se află în astfel de zone.

Țineți-l în lesă atunci când se află în preajma lacurilor sau a iazurilor care ar putea fi infectate cu alge – o lesă de încredere pentru câini, precum aceasta, este foarte bine să o aveți la îndemână, chiar dacă vă lăsați animalul de companie să meargă fără lesă atunci când explorați natura.  Vă oferă tot controlul și va fi bine ascunsă în interiorul mânerului antiderapant până când veți avea nevoie de ea, potrivit petguide.com.