Sari la conținut
Home » Studiu: Pisicile se prefac că sunt bonave. Motivul care se află în spatele acestui comportament

Studiu: Pisicile se prefac că sunt bonave. Motivul care se află în spatele acestui comportament

Italy Press 24

Îngrijirea unei creaturi care nu vorbește aceeași limbă vine cu provocări. Iubitorii animalelor de companie se bazează pe limbajul corpului, pe observarea comportamentului și pe simple presupuneri în încercarea lor de a-și înțelege mai bine pisicile și de a le satisface nevoile.

Pentru a face lucrurile și mai complicate, un studiu recent arată că pisicile sunt capabile să comunice în moduri neașteptate. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio sugerează că unele pisici „se prefac că sunt bolnave” pentru a trimite mesaje specifice îngrijitorilor lor.

Cistita interstițială la pisici

În cadrul studiului, cercetătorii au observat sănătatea și comportamentele a 32 de pisici. În cadrul acestui grup, 20 de pisici au fost diagnosticate cu o boală numită cistită interstițială felină. Această afecțiune cronică provoacă dureri urinare declanșate cel mai adesea de o schimbare de rutină sau de mediu. Celelalte 12 pisici rămase au fost confirmate sănătoase la începutul studiului.

Deși eșantionul de pisici a fost relativ mic, cercetătorii au descoperit un model clar atunci când au schimbat rutina zilnică atât pentru pisicile sănătoase, cât și pentru cele bolnave. În timpul săptămânilor în care pisicile s-au bucurat de rutine zilnice neschimbate și previzibile, ambele grupuri au prezentat puține „comportamente de boală”.

Cercetătorii au definit aceste comportamente ca fiind vărsături, refuzul mâncării și nefolosirea litierei. În grupul de pisici sănătoase, a existat o medie de 0,4 „evenimente” de boală. În comparație, în grupul cu boli confirmate au existat 0,7 evenimente.

Perturbarea programului zilnic

În timpul săptămânilor în care îngrijitorii au schimbat ceva din rutină, cercetătorii au observat o schimbare semnificativă în ceea ce privește sănătatea percepută a pisicilor. Aceștia se așteptau ca pisicile cu cistită interstițială să prezinte un număr mai mare de simptome, însă date surprinzătoare au venit din partea grupului de pisici sănătoase.

Potrivit studiului, pisicile sănătoase aveau aproape la fel de multe șanse să experimenteze comportamente de boală ca și colegele lor diagnosticate cu cistită. Grupul de pisici sănătoase a prezentat brusc o medie de 1,9 comportamente de boală. În același timp, pisicile cu cistită au avut în medie 2,0 comportamente de boală.

Utilizarea sănătății ca mijloc de comunicare

Numărul comportamentelor de boală s-a triplat pentru ambele grupuri atunci când le-au fost schimbate rutinele. Privind cifrele, este greu de discernut care grup este format din pisici bolnave cronic și care este alcătuit din pisici sănătoase. Cercetătorii au ajuns la concluzia că pisicile sănătoase păreau să fie bolnave din cauza stresului sau disconfortului provocat de schimbările de rutină.

Este imposibil de spus dacă pisicile au ales în mod conștient să „simuleze” o boală sau dacă simptomele lor au fost provocate doar de stres. Oricum ar fi, ele au reușit să se facă auzite. Comportamentul lor a trimis un mesaj clar că schimbările au fost atât observate, cât și nedorite.

Într-un comunicat de presă, Tony Buffington, profesor la Universitatea de Stat din Ohio, a declarat: „O pisică sănătoasă, sau orice mamifer sănătos, poate simți stresul provocat de perturbarea mediului înconjurător și poate manifesta comportamente de boală ca urmare a acestui fapt. Dacă le oferiți un mediu adecvat, își vor reveni”.

Păstrarea sănătății pisicilor

Aceste comportamente de îmbolnăvire le pot oferi proprietarilor de animale de companie informații valoroase despre modul de gândire al pisicilor lor. Dacă o pisică are simptome îngrijorătoare care nu par să aibă legătură cu o boală diagnosticabilă, rutina lor ar putea oferi răspunsuri. Pisicile se bazează adesea pe rutine previzibile pentru a le ajuta să se simtă în siguranță și încrezătoare.

Atunci când sunt hrănite la ore diferite, când li se prezintă noi membri ai familiei, când sunt expuse la ceva nou în mediul lor sau când petrec mai mult/mai puțin timp cu familiile lor, aceste schimbări le pot afecta negativ atât bunăstarea mentală, cât și cea fizică.

Pentru a se asigura că aceste feline sensibile rămân fericite și sănătoase, experții în pisici îi încurajează pe proprietarii de animale de companie să le respecte un program regulat. Aceștia spun să le livreze mesele la aceleași ore în fiecare zi, să păstreze hrana, apa și litiera pisicii în locații constante și să aibă răbdare atunci când fac schimbări în viața lor de acasă.

Atunci când schimbarea este inevitabilă, proprietarii de animale de companie pot ajuta pisicile să treacă peste această tranziție, oferindu-le oportunități sporite de îmbogățire, creare de legături și relaxare.

Deși unor pisici le place să se comporte ca și cum ar conduce casa, adevărul este că animalele de companie au puțin control asupra vieții lor. Această neputință poate fi de înțeles că este stresantă. Cel mai bun lucru pe care proprietarii de animale de companie îl pot face este să respecte aceste sentimente și să le ofere pisicilor stabilitatea și rutina care să le mențină încrederea.