Sari la conținut
Home »  Știai că și animalele pot face insolație? Ai grijă de patrupedul tău!

 Știai că și animalele pot face insolație? Ai grijă de patrupedul tău!

 Știai că și animalele pot face insolație? sursa foto: dreamstime.com

Știai că și animalele pot face insolație? Insolația, cunoscută și sub denumirea de șoc termic sau hipertermie, reprezintă o afecțiune patologică în care temperatura corpului uman sau animal crește semnificativ din diverse motive, perturbând homeostazia organismului și având consecințe grave.

Cu apropierea verii, mulți proprietari de animale de companie își planifică vacanțele la mare sau în alte locuri cu temperaturi ridicate.

 Știai că și animalele pot face insolație?

Unii își lasă animalele acasă, în timp ce alții nu se despart de prietenii lor blănoși nici pe plajă. Pe măsură ce temperaturile cresc în timpul verii, trebuie să ne adaptăm orele de plimbare pentru a proteja animalele noastre de căldură excesivă.

Hipertermia sau insolația apare atunci când temperatura corpului crește peste limitele normale, iar mecanismele de termoreglare nu mai funcționează corespunzător. Această afecțiune poate fi însoțită de următoarele simptome:

– Piele foarte caldă (temperatură corporală crescută).
– Mucoase palide (albicioase).
– Gâfâială.
– Respirație bucală (respirație pe gură).
– Hipersalivație.
– Hiperventilație (creșterea frecvenței respiratorii / tahipnee).
– Ritm cardiac neregulat (aritmii).
– Tahicardie (frecvență cardiacă crescută).
– Vărsături.
– Anxietate.
– Probleme de echilibru (pare că este într-o stare de ebrietate / se clatină de la un colț la altul).
– Inconștiență (nu reacționează la stimuli, stă inactiv pe podea).

Hipertermia apare atunci când mecanismele naturale de termoreglare ale organismului nu mai pot face față temperaturii crescute.

De ce apare hipertermia (febra)?

Hipertermia apare atunci când organismul nu poate regla temperatura sa în limitele normale. Câinii au glande sudoripare doar în pernuțele de la picioare, iar atunci când acestea nu reușesc să elimine suficientă căldură, animalul poate începe să gâfâie pentru a răci corpul.

Cu toate acestea, în unele cazuri, aceste mecanisme naturale nu sunt suficiente, iar temperatura corpului poate crește semnificativ.

Această afecțiune apare cel mai des vara, atunci când animalele sunt expuse la temperaturi ridicate și nu au suficiente mijloace pentru a se răci. Situațiile care predispun la hipertermie includ:

– Ținerea animalelor în padocuri neumbrite și cu podea din ciment.
– Lăsarea animalelor în mașină, chiar și cu geamurile parțial deschise (mașinile se pot transforma în cuptoare la temperaturi ridicate).
– Plimbarea animalelor la orele amiezii când temperatura este la maxim și soarele strălucește puternic.
– Tunderea excesivă a blănii, expunând pielea la soare și producând riscul de arsuri și supraîncălzire.
– Lipsa apei proaspete în permanență.

Hipersalivația și gâfâiala sunt semne ale hipertermiei.

Toate animalele pot fi afectate de hipertermie?

Toate rasele de câini și pisici pot fi afectate de hipertermie, dar rasele cu bot scurt (brahicefalie) sunt mai predispuse din cauza capacității lor reduse de ventilare și, implicit, de răcire. Printre rasele cele mai predispuse la hipertermie se numără:

– Bulldog francez.
– Bulldog englez.
– Mops (Pug).
– Boxer.
– Pechinez.
– Shih Tzu.
– Chihuahua.

Unele rase de pisici, cum ar fi British Shorthair, Exotic Shorthair, Scottish Fold și Persana, pot fi, de asemenea, mai sensibile la hipertermie.

Cum putem preveni hipertermia la animale?

Prevenirea hipertermiei implică menținerea unei temperaturi ambientale adecvate și evitarea supraîncălzirii corpului. Pentru a preveni hipertermia la animalele de companie, respectați următoarele reguli:

– Evitați exercițiile fizice în timpul zilei, în special în perioadele caniculare.
– Asigurați un acoperiș sau o umbră în padocul animalelor.
– Evitați materialele de podea care se încălzesc rapid, cum ar fi cimentul, asfaltul sau metalul, în padocul lor, și optați pentru materiale care nu rețin căldura, cum ar fi lemnul sau pământul.
– Furnizați-le apă proaspătă în mod constant pentru a preveni deshidratarea.
– Luați cu voi apă într-o sticlă atunci când plecați în deplasare și oferiți-le animalelor apă regulat pentru a le menține hidratarea.
– Nu lăsați niciodată animalele în mașină, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.
– Porniți aerul condiționat în mașină sau în casă, dar asigurați-vă că nu bate direct asupra lor.
– Planificați plimbările în afara orelor cu temperaturi ridicate, preferabil dimineața sau seara, evitând orele amiezii.
– Atunci când temperaturile sunt ridicate, asfaltul și cimentul pot cauza arsuri la pernuțele animalelor, așa că folosiți creme hidratante pentru protejarea lor.
– Dacă blana animalelor este foarte lungă și stufoasă, considerați să o tundeți, dar consultați întotdeauna un medic veterinar înainte de a face acest lucru și rugați groomer-ul să nu tundă prea scurt pentru a păstra o anumită protecție împotriva razelor solare.

Ce facem când un câine sau o pisică suferă de hipertermie?

Dacă animalul dumneavoastră are simptome severe de hipertermie, cum ar fi dificultate la respirație, gâfâială, anxietate sau inconștiență, sunați imediat la o ambulanță veterinară sau duceți-l de urgență la un cabinet veterinar. Până când ajunge ajutorul, puteți încerca următoarele măsuri pentru a reduce temperatura corpului animalului:

– Monitorizați temperatura corpului cu un termometru digital cu vârf flexibil și asigurați-vă că scade sub 39,2°C (temperatura normală la câini și pisici fiind de 38,0 – 39,2°C).
– Umezii blana animalului cu apă la temperatura camerei, nu foarte rece, sau aplicați prosoape umede pe pielea sa.
– Mutați animalul într-un loc umbrit sau mai răcoros pentru a limita expunerea la căldură.
– Lăsați-l să bea apă în cantități mari, dar nu încercați să-l forțați dacă nu dorește să bea, pentru a evita riscul de înec.
– Nu administrați medicamente fără sfatul medicului veterinar.

Este esențial să solicitați asistență medicală cât mai rapid posibil pentru a trata hipertermia în mod corespunzător și a evita complicațiile grave, conform veterinarladomiciuliu.ro.