Sari la conținut
Home » Știai că o anumită pasăre poate zbura 160 de km fără să dea din aripi?

Știai că o anumită pasăre poate zbura 160 de km fără să dea din aripi?

Din cuprinsul articolului

Știai că o anumită pasăre poate zbura 160 de km fără să dea din aripi? Este vorba despre  condorul andin. Este singura pasăre care poate zbura pe distanțe lungi fără să dea din aripi.

Deși este o pasăre mare, ce cântărește până la 15 kilograme, și cu o anvergură a aripilor de circa trei metri, pe parcursul zborului de câteva ore, condorul andin dă din aripi doar într-un procent de 1%, este rezultatul unui studiu efectuat de cercetători din Marea Britanie.

Oamenii de știință au prins echipament de înregistrare de opt condori în Patagonia, pentru a le înregistra fiecare bătaie de aripă pe parcursul a mai mult de 250 de ore de zbor.

Păsările au petrecut doar 1% dând din aripi, din timpul în care au stat în aer, în special în momentul decolării. Una dintre păsări a zburat peste cinci ore, acoperind 160 de kilometri, fără să dea din aripi.

Condorii sunt piloți experți

„Condorii sunt piloți experți, însă nu ne-am așteptat să fie chiar așa de buni”, a afirmat prof. Emily Shepard, co-autor al studiului și biolog la Universitatea Swansea din Wales (Marea Britanie).

„Concluzia că, practic, aproape că niciodată nu dau din aripi și doar planează este uimitoare”, a spus David Lentink, un expert în zborul păsărilor de la Universitatea Stanford, care nu a fost implicat în cercetare, potrivit The Guardian.

Învățând cum să străbată curenții de aer, le permite unor păsări să parcurgă distanțe lungi, reducând în același timp efortul de a bate din aripi.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Etichete: