Sari la conținut
Home » Speranța de viață la câini

Speranța de viață la câini

Speranța de viață a câinilor poate varia semnificativ în funcție de rasă, dimensiune, sănătate generală și alți factori. În medie, câinii trăiesc între 10 și 15 ani, dar există variații semnificative. Iată câteva repere generale pentru diverse categorii de câini:

Speranța de viață a câinilor de talie mică

Speranța medie de viață la câinii de talie mică este undeva între 10 și 15 ani, unele rase mergând chiar spre onorabila vârstă de 18 ani.

Exemple de rase de câini de talie mică și speranța lor de viață:

  • Chihuahua: 15 – 17 ani
  • Yorkshire Terrier: 12 – 15 ani
  • Pomeranian: 14 – 16 ani
  • Russel Terrier: 12 – 14 ani
  • Pechinez: 12 – 15 ani

Câți ani trăiesc câinilor de talie medie

Această categorie include rase precum bulldogul francez, bulldogul englez, border collie și ciobănesc australian.
Speranța de viață a câinilor de talie medie este, în general, între 10 și 13 ani1.

Cât trăiesc câinii de talie mare

Câinii de talie mare au o speranță de viață mai scurtă decât cei de talie mică sau medie.

Factori precum dezvoltarea mai rapidă a puiului la adult și riscul crescut de apariție a cancerului pot influența longevitatea rasei mari.

Este important să înțelegem că genetica joacă un rol, dar și acțiunile noastre ca proprietari de câini contează în mod semnificativ în prelungirea duratei de viață a companionilor noștri blănoși23. Așadar, să ne bucurăm de fiecare moment petrecut alături de ei!

Vârsta pensiei la căței

Dr. Harvey, manager de cercetare la Dogs Trust și academică la Universitatea din Nottingham,  a descoperit că câinii pot fi considerați că intră în rândul persoanelor în vârstă la șapte ani și sunt considerați geriatrice la vârsta de 12 ani.

Cercetările arată că îmbătrânirea este definită de diferite trăsături comportamentale și cognitive. De exemplu, creierul unui câine este încă în curs de dezvoltare până când este în jur de 7 ani, după care atenția acestuia scade. Câinii geriatrici în vârstă de 12 ani pot prezenta semne de boală și pot suferi probleme de memorie, asemănătoare cu cele ale persoanelor cu demență.

Câinii de companie trăiesc, în medie, până la vârsta de 12 ani, dar acest lucru variază în funcție de rasă. De exemplu, speranța medie de viață a unui mare danez este de doar șase ani. Cu toate acestea, în timp ce sănătatea lor se deteriorează mai repede decât alte rase, creierul și comportamentul lor sunt aliniate cu cele ale celorlalte rase de câinii.

„Dar, deși corpurile lor pot fi afectate de probleme de sănătate când sunt încă tineri, nu există dovezi că rasele cu viață mai scurtă îmbătrânesc în adevăratul sens al cuvântului, deoarece comportamentale par să urmeze aceeași traiectorie ca și ceilalți câini” A spus dr. Harvey. „Cu alte cuvinte, unele rase de câini nu îmbătrânesc mai repede, pur și simplu mor mai tinere.”