Categories: Lumea animalelor

Încredibil! Senatorii au luat o decizie de ultimă oră în privința urșilor!

Senatorii au luat o decizie de ultimă oră în privința urșilor! Aceștia au adoptat o inițiativă legislativă pentru modificarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinergetic. În perioada 1 aprilie- 30 mai și și 1 septembrie-1 decembrie, ursul va putea fi vânat, timp de 5 ani.Astfel, perioadele în care se vor vâna urși sunt 1 aprilie – 30 mai și 1 septembrie-1 decembrie: „Pentru o perioadă de 5 ani, ursul a fost trecut în altă anexă, care permite emiterea unor autorizaţii prin care populaţia de urs poate fi optimizată. Prin reducerea în ultimii ani a intervenţiei oamenilor, populaţia de urs a scăpat practic de sub control. Dacă ne uităm la alte state UE, vedem că folosesc acest drept de derogare de la Directiva UE şi intervin în mod profesionist şi hotărât pentru reglementarea şi optimizarea populaţiei. Asta dorim şi noi de la Ministerul Mediului – să găsească în această perioadă o soluţie să negocieze cu Comisia Europeană un program de derogări prin care să se intervină, alături de asociaţiile de vânătoare, pentru optimizarea populaţiei de urs din România”, a declarat senatorul UDMR Tanczos Barna.

40-180 de milioane de euro la mijloc

Din discuţiile cu specialişti, EVZ a aflat că urşii nu au devenit peste noapte mai agresivi şi că, în unele situaţii, chiar oamenii sunt cei care îi ademenesc în zonele locuite. Dar cea mai importantă informaţie pe care am primit-o constă în diferenţa numărului de urşi estimaţi în România. În timp ce ONG-urile care susţin protejarea lor estimează populaţia acestor animale la 6.800 de exemplare, vânătorii spun că este vorba de aproape 12.000 de mamifere.Diferenţa între cele două tabere apare şi la posibilele soluţii oferite: în timp ce ONG-urile susţin că specia trebuie protejată, vânătorii afirmă că o mare parte din populaţia de urşi ar trebui împuşcată.

Care este miza? Pentru a împuşca un urs în România se plătesc între 8.000 şi 35.000 de euro. Numai dacă am accepta că trebuie sacrificaţi 5.200 de urşi, diferenţa dintre estimarea vânătorilor şi cea a ONG-urilor, s-ar ajunge la o afacere care începe de la 40 de milioane de euro şi care poate ajunge la 180 de milioane de euro. O miză serioasă, care justifică propagarea cu insistenţă a ştirilor cu urşi scăpaţi de sub control.

Documentul adoptat de Senat reglementează și despăgubirile acordate în urma pagubelor produse de animalele sălbatice. Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

4 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

4 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

o lună ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

o lună ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

o lună ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

o lună ago

Parteneri

  • EVZ

  • EVZ

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL

  • EVZ