Sari la conținut
Home » Semnele bolii parodontale la câini. Cum poți acționa

Semnele bolii parodontale la câini. Cum poți acționa

Te-ai întrebat vreodată care sunt cei mai buni câini de pază?

Semnele bolii parodontale la câini. Aproximativ 85% dintre câinii adulți au semne de boală dentară, care poate genera complicații majore dacă nu este tratată. Boala parodontală, sau boala gingiilor, este un din cauze principale ale pierderii dinților la câinii adulți. De aceea este esențial să o depistezi la început.

Semnele bolii parodontale la câini: Care sunt principalele simptome

Semnele bolii parodontale la câini: Câine care stă
Semnele bolii parodontale la câini: Câine care stă cu gura deschisă

Chiar dacă câinele tău nu a pierdut încă dinți, există semne de avertizare. Iată la ce trebuie să fii atent pentru a determina dacă ar trebui să duci câinele la veterinar:

  • Pierderea poftei de mâncare sau dificultate la mâncare
  • Frecarea gurii de obiecte
  • Dinți slabi
  • Respirație urât mirositoare
  • Lipsă de energie
  • Umflarea în jurul gurii
  • Bubițe sau decolorare pe gingii
  • Sângerare sau umflarea gingiilor
  • Modificări comportamentale

Boala parodontală începe ca o acumulare de particule alimentare și bacterii la nivelul liniei gingiilor. Pe măsură ce timpul trece, ceea ce a început ca o acumulare de plăci și tartru devine o inflamație profundă în interiorul gingiilor. În timp, inflamația determină deteriorarea țesutului gingiilor – și în cazurile grave, a osului maxilar – ceea ce duce la pierderea dinților.

Depistarea bolii parodontale înainte de a se agrava este cel mai bun lucru pentru sănătatea dentară a câinelui tău. Cu toate acestea, tratamentul este posibil chiar dacă câinele tău a suferit deja pierderea dinților.

Tratamentul bolii parodontale

La fel ca și tine, care ai nevoie de controale regulate și curățări profunde la dentist, și dinții câinelui tău au nevoie de întreținere. Medicul veterinar va efectua o serie de radiografii pentru a determina gravitatea bolii parodontale a câinelui și va elabora un plan de acțiune.

Poate fi necesar un tratament mai amplu. Ân acest caz, medicul veterinar îl va adormi sub anestezie pentru a efectua o curățare profundă și îndepărtarea tartrului de pe fiecare dinte, precum și a pungilor de bacterii de sub linia gingiilor.

După tratament, menținerea igienei dentare a câinelui tău poate ajuta la prevenirea reapariției plăcilori bacteriene. Periajul zilnic al dinților câinelui tău, oferirea de produse de mestecat care combat acumularea de plăci și tartru și controalele regulate vor ajuta la menținerea gurii câinelui în stare bună pentru mulți ani.

Semnele bolii parodontale la câini: Cum să previi problemele dentare la câini

Deși nu poți vindeca boala parodontală, o poți trata și preveni să se agraveze. Dacă rămâne netratată, boala parodontală poate cauza o serie de complicații de sănătate pentru câinele tău

Cel mai bun mod de a-ți proteja câinele de pierderea dinților este să previi boala parodontală încă de la început astfel:

Periază dinții câinelui tău cu pastă de dinți și o periuță special concepute pentru câini. Deși periile de dinți sunt mai bune pentru dezlipirea plăcii și prevenirea acumulării de tartru, folosirea degetului este o alternativă potrivită dacă câinele tău se ascunde la vederea periuței.

Încearcă alimentele special formulate pentru a combate acumularea de plăci și tartru.

Asigură-te că animalul tău face controale dentare regulate cu medicul veterinar.

Prevenirea acumulării de plăci și tartru este esențială pentru sănătatea dentară a câinelui tău. Acumularea este una dintre principalele cauze ale bolii parodontale, conform pawtracks.com.

Etichete: