Sari la conținut
Home » Sănătatea dentară la câini. Cum poți avea grijă de dantura patrupedului

Sănătatea dentară la câini. Cum poți avea grijă de dantura patrupedului

câini și problema dentară

Sănătatea dentară la câini este foarte importantă, chiar dacă mintea ta este concentrată pe alte lucruri când vine vorba de căței, cum ar fi educarea câinelui asupra locului unde să își facă nevoile, joaca (asigurarea celor necesare unei bune desfășurări a acesteia) sau în cazul celor care vor să îi deschidă o pagină pe o platformă de socializare animăluțului, stabilirea numelui destinat acelui cont.

Și de ce să te obosești să speli dinții unui cățeluș când oricum vor cădea? Chestiunea este că, așa cum suntem învățați să ne spălăm pe dinți atunci când încă avem dinții de lapte, același lucru este valabil și pentru căței.

De ce ar trebui să speli  dinții cățelului tău?

Periajul regulat al dinților câinelui tău contribuie la formarea unor obiceiuri sănătoase de igienă dentară și ajută la evitarea respirației urât mirositoare și a bolilor parodontale (dentare), care afectează 80% dintre câinii de peste 3 ani.

Cu toate acestea, doar 2% dintre proprietarii de câini se implică efectiv în îngrijirea dentară adecvată a celor mai buni prieteni ai lor. De ce?

Ei bine, poate fi un proces complicat. Câinii adulți care nu sunt familiarizați cu ideea de a avea o periuță de dinți în gură probabil că nu vor fi încântați de acest lucru. În plus, la fel ca la oameni, periajul pentru câini este un proces zilnic.

Atunci când începi procesul încă din perioada de cățeluș, îți ajuți câinele să înțeleagă că periuța de dinți nu este inamicul (iar pasta de dinți cu aromă de pui nu este de fapt chiar atât de rea).

Setează o rutină

Cățeilor le place predictibilitatea. Aceasta îi ajută să stabilească un sentiment de încredere față de tine. Alege un anumit moment al zilei, cum ar fi seara după cină, când te poți așeza și îl poți peria. Crează un mediu liniștitor, calm și fii  întotdeauna răbdător, având la îndemână recompense, astfel încât cățelul să formeze asocieri pozitive cu acest proces.

Folosește o periuță de dinți concepută pentru câini

Oricât de tentant ar fi să folosești periuța de rezervă care stă în sertar de ani de zile, vei dori să te echipezi cu o periuță de dinți concepută special pentru câini.

Periuțele de dinți cu două capete, cu capete mai mici și peri mai moi, sau periuțele pentru degete, cu perișori de cauciuc în loc de peri, sunt ambele preferabile periuței de dinți tipice pentru oameni, care pot fi puțin cam voluminoase pentru a fi manevrate.

Internetul este plin de periuțe de dinți pentru câini care te pot ajuta să pornești pe drumul spre dinți curați și respirație proaspătă.

Cum să periezi dinții cățelului în mod corect

Găsește o poziție confortabilă atât pentru tine, cât și pentru câinele tău. În primul rând, folosește-ți degetele pentru a-i măsura rezistența. Glisează-ți degetele de-a lungul dinților lor și în sus, de-a lungul liniei gingivale.

Încearcă acest lucru până când cățelul tău este relaxat și sigur cu periuța de dinți pentru degete în gură. Acest lucru, precum și bunătățile distribuite pe parcurs, îl vor ajuta să se obișnuiască cu un lucru real.

Mai întâi dinții de sus. Cu periuța de dinți, începeți încet și creșteți progresiv intensitatea, pe măsură ce îi cunoașteți starea de spirit. Când terminați o zonă mică, dați-i cățelușului dvs. dulciuri, și multe dulciuri! Consolidarea pozitivă va face ca periajul să fie mult mai ușor pe termen lung.

Urmează dinții de jos

Mută-i ușor buza în jos cu o mână și periați-i cu cealaltă. Începe pe partea exterioară, apoi treci la partea interioară a dinților. Folosește o mișcare circulară, așa cum ți-ai spăla singur dinții, acordând o atenție deosebită liniei gingivale, unde placa bacteriană devine problematică, potrivit post.bank.co.

Sănătatea dentară la câini este foarte importantă , întrucât dacă nu-i faci un periaj regulat placa bacteriană se va forma, iar aceasta reprezintă  acumularea de resturi care se transformă în tartru (o substanță mult mai dură) și care, în cele din urmă, duce la boli dentare și alte probleme de sănătate.

Notă: Interiorul dinților unui câine este un pic mai complicat de periat, așa că s-ar putea să ai nevoie de câteva încercări înainte de a executa o sesiune de periaj impecabilă. Dar cu răbdare, pozitivitate și recompense, vei reuși să faci rutina în scurt timp.