Sari la conținut
Home » Salivarea excesivă la pisici, motive de manifestare. Când reprezintă aceasta o problemă și ce boli pot fi asociate

Salivarea excesivă la pisici, motive de manifestare. Când reprezintă aceasta o problemă și ce boli pot fi asociate

Există o mulțime de motive pentru salivarea excesivă la pisici. Și în timp ce unele dintre ele nu reprezintă un motiv de alarmă, unele salivări pot justifica o vizită la veterinar. În mod obișnuit, un stăpân de pisică poate face diferența când salivarea reprezintă o problemă și când nu, dar, cu toate acestea, unele dintre motive pot fi dificil de identificat. Îți cunoști pisica mai bine decât oricine altcineva, așa că vei ști când vei trebui să acționezi cu o vizită la veterinar.

Un prim motiv poate fi o boală dentară

Pisica ta are probleme de respirație? Sau dinți decolorați? Gingii roșii? Iată motivul pentru care salivează – boala dentară. Dacă pisicuța ta are oricare dintre aceste probleme sau a început să ignore hrana tare, să mestece doar pe o singură parte, sau dacă saliva sa este colorată cu sânge, este timpul să mergi la veterinar.

Leziuni și dureri

Salivarea excesivă la pisici se poate manifesta și din cauza unei răni la nivelul gurii. O felină care suferă o astfel de leziune la nivelul gurii, fie că este vorba de una a țesuturilor moi sau de un fel de fractură, va saliva adesea.

De asemenea, pisicile cu leziuni la gură și maxilar pot gâfâi, țipa, pot avea ochii dilatați și chiar încerca să se ascundă. Aceste tipuri de leziuni au nevoie de asistență medicală imediată. Sunați imediat la veterinar dacă bănuiți că pisica dumneavoastră salivează din cauza unei răni la nivelul gurii.

Boli asociate

În calitate de stăpân al unei pisici, știți foarte bine că pisicile sunt maestre în a ascunde bolile. Orice, de la probleme neurologice la cancer și până la diabet, poate determina salivarea pisicilor.

Totodată, greața este un simptom comun al multor boli. Iar odată ce se instalează o stare de greață vine și o producție crescută de salivă. Dacă pisica ta începe să saliveze și nu se manifestă ca de obicei, o vizită la veterinar pentru un control ar putea fi o idee bună.

O pisicuță răcită

Pisicile și infecțiile respiratorii superioare sunt o combinație comună. Și cum răcelile pisicilor vin cu ochi apoși și congestie, se poate întâmpla să saliveze.

Se poate manifesta atunci când pisicile sunt nervoase

De exemplu, scoaterea transportorului pentru pisici poate declanșa anxietate, deoarece pisica dvs. îl asociază cu lucruri care nu-i plac, cum ar fi mașina și cabinetul veterinar. Iar atunci când unele pisici se simt anxioase, vor saliva mai mult. Dacă pisica ta este una dintre cele ghinioniste care suferă de rău de mașină, nervii și greața se pot combina pentru a crea o salivare intensă.

Anticiparea a ceva gustos

Acest motiv pentru care pisica salivează este destul de evident. Adică, atunci când vezi ceva gustos, și ție ți se face apă în gură. În cazul unor feline, glandele salivare sunt setate la nivel înalt în ceea ce privește mâncarea și vor picura în anticipare.

Dacă aveți o pisică care salivează, urmăriți modul în care o face. Dacă acest lucru este însoțit de un comportament prin care își manifestă și semne de nemulțumire sau fără un motiv aparent, poate fi o problemă, așa că cereți medicului veterinar să vă examineze felina pentru a exclude orice problemă de boală sau rănire.