Sari la conținut
Home » Relația dintre om și pisică. Cel mai bun mod de a răsfăța pisicile domestice

Relația dintre om și pisică. Cel mai bun mod de a răsfăța pisicile domestice

Fascinanta pisică cu ochi verzi ;sursa foto:divahair.ro

Mulți dintre noi au experimentat acea pisică super prietenoasă care pare să adore să fie mângâiată într-un minut, pentru ca în următorul să ne muște sau să ne lovească. Ar putea fi ușor în acest moment să dăm vina pe pisică, dar ceea ce se întâmplă probabil aici este că nu o mângâiem cum trebuie.

Pentru a înțelege de ce s-ar putea întâmpla acest lucru, trebuie mai întâi să știm ceva mai multe despre strămoșii pisicii. Este probabil ca strămoșii pisicii domestice (pisica sălbatică africană) să fi fost privită ca un simplu animal de companie, dar pisicile din zilele noastre sunt adesea tratate ca fiind tovarășii noștri prețioși sau chiar „pui de blană”.

Relația dintre om și pisicile domestice

Se crede că această schimbare socială în relația dintre om și pisică a avut loc în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, puțin mai târziu decât „cel mai bun prieten al omului”, câinele domesticit. Deși ar putea părea o perioadă de timp suficientă pentru ca o specie să se adapteze pe deplin la cerințele sociale crescute, este puțin probabil ca acesta să fie cazul prietenului dumneavoastră felin.

Pisicile domestice prezintă, de asemenea, o divergență genetică relativ modestă față de strămoșii lor, ceea ce înseamnă că, probabil, creierul lor este încă programat să gândească la fel ca cel al unei pisici sălbatice.

Pisicile sălbatice duc o viață solitară și investesc timp și efort considerabil în comunicarea indirectă, prin mesaje vizuale și chimice, doar pentru a evita să fie nevoite să se vadă între ele. Așadar, este puțin probabil ca felinele domestice să fi moștenit multe abilități sociale complexe de la rudele lor.

Oamenii, pe de altă parte, sunt o specie inerent socială, favorizând apropierea și atingerea în timpul manifestărilor de afecțiune. De asemenea, suntem atrași de trăsăturile cu aspect infantil, ochi și frunte mari, nas mic și față rotundă, acesta este motivul pentru care majoritatea dintre noi găsim fețele pisicilor atât de drăguțe. Nu este surprinzător, așadar, că prima noastră reacție atunci când vedem o pisică sau un pisoi este de a dori să o mângâiem, să o îmbrățișăm. Deși, de asemenea, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că multe pisici pot găsi acest tip de interacțiune puțin copleșitoare.

Afecțiunea pisicilor

Cu toate că multora dintre pisici le place să fie mângâiate și, în anumite contexte, ne vor alege pe noi în detrimentul mâncării, interacțiunea umană este ceva ce trebuie să învețe să aprecieze în perioada lor sensibilă relativ scurtă, între două și șapte săptămâni.

Atunci când vine vorba de interacțiunile dintre om și pisică, caracteristicile oamenilor sunt, de asemenea, importante. Personalitatea și sexul nostru, regiunile corpului pisicii pe care le atingem și modul în care ne comportăm în general cu pisicile, toate acestea pot juca un rol important în modul în care pisica răspunde la afecțiunea noastră.

Și, în timp ce unele pisici pot reacționa agresiv la atenția fizică nedorită, altele pot pur și simplu tolera avansurile noastre sociale în schimbul lucrurilor bune (mâncare și cazare). Acestea fiind spuse, o pisică tolerantă nu este neapărat fericită. Niveluri mai ridicate de stres sunt raportate la pisicile care sunt descrise de stăpânii lor ca fiind mai degrabă tolerante.

Cum să mângâi corect o pisică

Cheia succesului este să vă concentrați pe atribuirea pisicii a cât mai multe opțiuni și control în timpul interacțiunilor. De exemplu, posibilitatea de a alege dacă dorește să fie mângâiată, sau nu, și controlul asupra locului în care o atingem și pentru cât timp.

Din cauza naturii noastre tactile și a dragostei pentru lucrurile drăguțe, este posibil ca această abordare să nu vină instinctiv pentru mulți dintre noi. Și probabil că va necesita un pic de autocontrol. Dar ar putea da roade, deoarece cercetările arată că interacțiunile cu pisicile sunt susceptibile să dureze mai mult atunci când pisica, și nu omul, le inițiază.

De asemenea, este foarte important să acordați o atenție deosebită comportamentului și posturii pisicii în timpul interacțiunilor, pentru a vă asigura că aceasta se simte confortabil. Atunci când vine vorba de atingere, mai puțin este adesea mai mult. Acest lucru este valabil nu numai în timpul manipulării veterinare, ci și în timpul întâlnirilor mai relaxate cu oamenii.

Ca un ghid general, majoritatea pisicilor prietenoase se vor bucura să fie atinse în jurul regiunilor în care se află glandele faciale, inclusiv la baza urechilor, sub bărbie și în jurul obrajilor. Aceste locuri sunt de obicei preferate în detrimentul unor zone precum burta, spatele și baza cozii.

Semne care indică faptul că pisicilor le place să fie mâgâiate::

Coada ținută în poziție verticală și alegerea de a iniția contactul.

Toarce și vă frământă cu labele din față.

Unduirea ușoară a cozii dintr-o parte în alta în timp ce este ținută în aer.

O postură și o expresie facială relaxată, cu urechile ciulite și îndreptate în față.

Vă dă un ghiont ușor dacă vă opriți în timp ce îi mângâiați.

Semne de antipatie sau de tensiune:

Schimbarea, mișcarea sau întoarcerea capului în altă parte.

Rămâne pasiv (nu toarce).

Clipește exagerat, își scutură capul sau corpul sau își linge nasul.

Pielea ondulată sau tremurătoare, de obicei de-a lungul spatelui.

Bătăi ale cozii.

Urechile se aplatizează în lateral sau se rotesc spre spate.

Întoarcerea bruscă a capului spre mâna dumneavoastră.

Mușcă, vă mușcă, vă lovește sau vă îndepărtează mâna cu laba.

Prin urmare, este foarte discutabil dacă pisicile sunt buni „copii de blană”. Multor pisici le place să fie atinse, dar probabil că multor pisici nu le place și multe dintre ele o tolerează în cel mai bun caz. Totuși, în cele din urmă, când vine vorba de pisici, este important să le respectați limitele. Articol informativ preluat de pe livescience.com.