Sari la conținut
Home » Rase de pisici hipoalergenice

Rase de pisici hipoalergenice

 Pisicile hipoalergenice sunt pisicile la care oamenii sunt alergici cel mai putin. Nu exista pisica la care sa nu fie alergic deloc. 15% din populatia lumii este alergica la pisici. In prezent sunt cunoscute 7 rase de pisica hipoalergenice. Femelele sunt mai putin alergenice decat masculii. Masculii castrati produc mai putini alergeni decat cei activi sexual. Pisicile inchise la culoare sunt mai alergenice decat cele cu blana mai deschisa.Alergenul raspunzator de toate reactiile nefaste este o proteina Fel D-1, care este secretata de glandele salivare, in principal, dar si de glandele sebacee, regasindu- se si in urina. In momentul in care pisica se toaleteaza, proteina foarte aderenta, se ataseaza de firul de par, respectiv piele. Desi nu suntem direct alergici la firul de par, el este cel care ne pune in contact cu alergenul. Matreata este si ea responsabila de dispersarea alergenului, proteina lipita de pielea descuamata este usor dispersata in mediul ambiant.Sphynx: sunt pisici care nu au par, in fapt prezinta un puf foarte fin. Datorita acestui fapt, proteina Fel D-1 are mai putin spatiu pe care sa se ataseze, in plus pisica se toaleteaza mai rar si nu imprastie par prin toata casa, fapt ce o face sa fie hipoalergenica. De ce nu este non-alergenica?! Pentru ca sphynxul elibereaza matreata, care am vazut ca este si ea responsabila cu provocarea alergiilor. Este recomandat ca pisicile sa fie imbaiate mai des, pentru a exclude orice sursa de alergen. Imbaiarea si uscarea se face foarte usor la aceste pisici.

Canadian Sphnyx
Canadian Sphnyx
Devon Rex si Cornish Rex: sunt pisici cu par scurt (au doar subpar), care naparlesc putin. Se toaleteaza mai rar, din acest motiv imprastie mai putine proteine Fel D-1 pe blana. Cornish Rex necesita imbaieri mai frecvente, din cauza acumularii de uleiuri pe piele. La Devon acest incovenient nu exista. Ambele sunt pisici adorabile, foarte atasate de familie.
devon rex
devon rex
Balineza: la prima vedere nu pare un candidat ideal pentru o astfel de categorie. Despre aceasta rasa se spune ca este varietatea cu par lung a Siamezei. Cu toate ca prezinta o blana bogata, Balineza este una dintre pisicile care produc cea mai redusa cantitate de alergeni.
pisica balineza
balineza
Javaneza: ca si Balineza, prezinta o blana lunga, insa ii lipseste subparul. Nu formeaza calti de par incalcit si necesita o pieptenare saptamanala. Absenta subparului face ca alergenii sa aiba mai putin spatiu de aderare.
javaneza
javaneza
Siberiana: desi este o pisica cu blana medie spre lunga, este o rasa hipoalergenica. Aceasta deoarece excreta mai putin proteina Fel D -1 in saliva. Unele studii atesta faptul ca 75% dintre persoanele cunoscute cu alergii la pisici nu au dezvoltat reactii alergice la contactul cu Siberiana.
siberiene
siberiene
 LaPerm: este o pisica ce are blana carliontata, scurta sau lunga, care naparleste putin, din acest motiv fiind tolerata si de persoanele alergice.
 LaPerm
LaPerm
Albastra de Rusia: ca si conationala ei, Siberiana, elibereza mai putin alergen in saliva. Este o pisica inteligenta, afectuoasa si putin reticienta cu strainii. Este de multe ori o alegere isteata pentru persoanele alergice.
blue cat of russia
blue cat of russia