Parlamentul European a dezbatut, la Strasbourg, situatia din Romania in ceea ce priveste problema cainilor fara stapan. Pentru prima data s-a abordat aceasta tema, ceea ce subliniaza situatia critica in care se afla comunitatile din tara noastra. Potrivit DCNews.ro, Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA) a prezentat un raport din care reiese ca legislatia adoptata dupa moartea lui Ionut Anghel a inrautatit situatia din domeniu.

Citește și:

Carmen Arsene, presedinte FNPA, a trimis DCNews date din raportul „Current Dog Management Practices in Romania. Towards a Sustainable and Human Solution?” („Practici curente de gestionare a cainilor in Romania. Spre o solutie sustenabila si umana?”), raport care a evidentiat:

Realitatea cruda din adaposturile publice – in contrast cu bugetele exorbitante „cheltuite” de primarii pentru gestionarea cainilor fara stapan.

Citește și:

Efectele negative ale unei legi incomplete de gestionare a cainilor fara stapan:

– abandonul masiv al cainilor in scopul de a preveni amenda (de pana la 10.000 lei) pentru incalcarea dispozitiilor privind identificarea si sterilizarea obligatorii din cauza faptului ca detinatorii din mediul rural nu au posibilitati financiare pentru a suporta aceste actiuni, iar legea nu prevede subventionarea acestora cel putin pentru populatia defavorizata;

– perturbarea grava a sanatatii publice psihice (expunerea la abuzuri asupra animalelor au condus si conduc la afectiuni psihice grave), precum si a sanatatii publice fizice si anume, riscul rabiei.

– Conform raspunsului ANSVSA la solicitarea FNPA, vaccinarea antirabica in mediul rural s-a efectuat doar pentru 1.03 milioane de caini, insemnand circa 23% din cainii cu stapan! Conform noii legi, vaccinarea se poate efectua doar cainilor microcipati, insa lipsa posibilitatii financiare a detinatorilor de a suporta microciparea a generat o problema majora: milioane de caini din Romania sunt in prezent nevaccinati antirabic.

Ineficienta/Ignoranta/Complicitatea autoritatilor menite sa monitorizeze respectarea normelor de protectie a animalelor si respectiv a normelor de deontologie medicala veterinara si care in fapt, prin actiunile lor contribuie la continuitatea abuzurilor asupra animalelor.

Solicitari catre Parlamentul European si Comisia Europeana:

– impunerea respectarii Conventiei Europene pentru protectia animalelor de companie, ratificata de Romania – prin care uciderea cainilor fara stapan se poate face numai in cadrul programului de control al bolilor la nivel national,

– control financiar derulat de Parlamentul European asupra unor primarii din Romania pentru a vedea in ce masura fondurile europene sunt implicate in mod fraudulos in gestionarea cainilor prin ucidere,

– finantarea/co-finantarea sterilizarii si identificarii cel putin a cainilor cu stapan din mediul rural si a persoanelor defavorizate,

– legislatie europeana pentru managementul animalelor fara stapan care sa considere interesul social si valorile etice.

Problema cainilor comunitari din Romania a devenit o problema a UE!

Presedintele Intergrupului pentru bunastarea animalelor, europarlamentarul Janusz Wojciechowski, a afirmat la finalul manifestarii: „Am aflat ca nu este o problema numai de protectie a animalelor, ci o problema a sanatatii publice si o sa intervenim din acest punct de vedere pentru ca sanatatea publica este o problema a Uniunii Europene. Doar 20% din cainii cu stapan din mediul rural sunt vaccinati antirabic!”.

Evenimentul a reprezentat un pas important in drumul catre o abordare eficienta si umana a managementului animalelor fara stapan, iar Intergrupul pentru protectia si conservarea animalelor a decis initierea unor demersuri in scopul schimbarii situatiei din Romania.

Setari cookie