Sari la conținut
Home » Pudel standard / Caniche

Pudel standard / Caniche

  • de


Greutate: 10 – 15 kg
Inaltime: 38 – 53 cm
Origine: Franta,

Istoric rasa Este o rasa foarte veche, folosita la vanatoarea de balta. Denumirea lui vine din germanul pudel care inseamna “ a plonja in apa” , iar cuvantul caniche se pare ca vine de la cuvantul francez “canichon” care inseamna boboci de rata, vanati cu predilectie de acesti caini. Originea sa se contopeste cu cea a Barbetului, stramosul multor rase de caini de vanatoare. Se pare ca are origini africane. S-a nascut in nord-estul Africii unde triburile nomade il foloseau la paza turmelor. Din Africa a ajuns in Spania unde a fost incrucisat cu rase autohtone, mai ales cu cainele de apa portughez care era tuns tip leu pentru a se misca mai usor in apa. Mai tarziu a ajuns in Franta de unde s-a raspandit in toata Europa. La mijlocul secolului al XVIII-lea a devenit un caine de companie, de salon.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie spre mare. Capul este lung si delicat, craniul de aceeasi lungime cu botul, stop moderat, bot fin si drept si un nas negru sau rosu-inchis in functie de culoarea blanii. Ochii sunt ovali, departati si de culoare inchisa. Urechile sunt destul de lungi, lasate pe langa cap, acoperite cu par lung, bogat si ondulat. Coada este taiata si tinuta sus. Poate avea par buclat sau snur. La prima varietate parul este bogat, fin, lanos, cret, elastic, formand bucle egale. La varietatea cu par snur (mai rar intalnita) acesta este fin, lanos si strans formand un fel de suvite, franjuri caracteristice, egale, de minim 20 cm. Cu cat sunt mai lungi cu atat sunt mai apreciate. Poate fi: alb, negru, maro, gri, culoarea caisei.

Personalitate Este un caine foarte inteligent, sensibil, sociabil, dornic sa invete. Este ascultator si foarte devotat stapanului, se intelege bine cu copiii, dar este precaut, prevezator cu strainii. Se intelege cu alti caini si alte animale din gospodarie, mai ales daca a fost socializat de mic

Ingrijire Blana acestui caine de companie trebuie trimata atent de catre un specialist, lasandu-le par lung pe cap, urechi si picioare. Acest caine nu naparleste. Vor fi spalati regulat si vor fi mentinute urechile curate pentru a nu se infecta. Blana cainelui pentru expozitie presupune o ingrijire mult mai atenta si costisitoare. Poate avea o tunsoare traditionala in peste 50 de variante. Desi are aspect decorativ, acesta deriva din functia utilitara a blanii, care este tunsa in asa fel incat sa inoate mai usor si mai repede si sa-l protejeze impotriva frigului. Cele doua smocuri de blana de pe spate ajuta la prevenirea reumatismului, iar cel din varful cozii ajuta la localizarea cainelui sub apa.

Conditii de viata Este un caine care se poate adapta conditiilor de viata oferite. Are un nivel de activitate, destul de ridicat si este recomandat persoanelor active. Ii plac plimbarile lungi, sa inoate, sa faca sport (flyball, concursuri de agilitate) . Are nevoie de socializare si dresaj.

Dresaj Acest caine este foarte usor de dresat pentru ca este foarte inteligent, invata cu usurinta, este dornic de a invata. Cu un dresaj bland dar consecvent va invata tot ce i se cere.

Utilitate Este un devotat si cautat caine de companie.

Etichete: