Sari la conținut
Home » Prima pasăre otrăvitoare din lume! Cum arată aceasta?

Prima pasăre otrăvitoare din lume! Cum arată aceasta?

pasăre otrăvitoare; sursă foto: destepti.ro

Prima pasăre otrăvitoare din lume! Populația melaneziană din Papua Noua Guinee a cunoscut de mult timp pericolul reprezentat de pitohuiul cu glugă, însă pentru lumea occidentală, caracterul toxic al acestei păsări a fost dezvăluit doar întâmplător acum puțin peste trei decenii.

În 1990, ornitologul Jack Dumbacher căuta păsările paradisului pe o insulă din Pacific. În timp ce monta plase delicate între copaci pentru a le captura, a prins și câțiva pitohui cu glugă. În timp ce încerca să-i elibereze, a fost zgâriat și mușcat de degete.

Prima pasăre otrăvitoare din lume!

Într-un gest instinctiv, și-a dus mâinile la gură pentru a calma durerea, iar imediat a simțit amorțeala buzelor și a limbii.

Următoarele ore au adus o senzație puternică de arsură. Ulterior, bănuind că simptomele erau cauzate de păsărele, a introdus o pană de pitohui în gură, experimentând din nou amorțeala și durerea. Descoperise astfel, fără să știe, prima pasăre otrăvitoare din lume.

În același an, oamenii de știință care pregăteau pitohui cu glugă împăiați pentru expoziții în muzee au resimțit amorțeală și arsuri atunci când manipulau păsările.

Deși mulți creditează descoperirea naturii otrăvitoare a pitohuiului lui Dumbacher. Localnicii din Papua Noua Guinee știau deja despre toxicitatea acestei păsări. Au numit-o „pasărea-gunoi” datorită mirosului urât emis la gătire.

Ea era consumată doar în situații extreme, când nu era disponibilă altă sursă de hrană.

Dorind să afle mai multe despre pitohui și veninul său, Dumbacher a trimis câteva pene lui John Daly de la National Institutes of Health, expert în toxine naturale.

Daly e cunoscut pentru identificarea batracotoxinei în broaștele-săgeată din Columbia în anii ’60. A identificat aceeași familie de toxine în penele pitohuiului cu glugă.

Substanțele cunoscute sub numele de batracotoxine (BTX) sunt alcaloizi steroidieni neurotoxici, acționând prin blocarea fluxului de ioni de sodiu prin canalele nervoase și musculare.

Studii ulterioare au arătat că pitohuii cu glugă stochează aceste toxine atât în piele și pene, cât și în oase și organe

Ele cauzează amorțeală, arsuri, paralizie și, în concentrații mai mari, stop cardiac și deces. Sunt recunoscute ca cei mai toxici compuși naturali. Fiind de 250 de ori mai toxici decât stricnina.

Studii ulterioare au arătat că pitohuii cu glugă stochează aceste toxine atât în piele și pene, cât și în oase și organe. Deși în concentrații mai reduse. Cercetările au indicat că aceste păsări sunt insensibile la propriul lor venin.

Motivul pentru care pitohuiul cu glugă este o pasăre otrăvitoare rămâne încă neclar, dar se presupune că toxina ar putea descuraja prădătorii sau ar putea fi un mijloc de apărare împotriva paraziților.

Experimentele au arătat că păduchii au evitat penele toxice ale pitohuiului. Cei infestați au avut o durată de viață mai scurtă decât păduchii din grupul de control.

Deși concentrația de batracotoxină variază între indivizi și regiuni geografice. Originea acesteia rămâne un subiect de dezbatere între oamenii de știință.

Astfel, pitohuiul cu glugă, o pasăre otrăvitoare, adaugă o notă fascinantă în categoria animalelor cu potențial periculos. Alături de șerpi, broaște, păianjeni și pești, conform incredibilia.ro.