Sari la conținut
Home » Premieră la un acvariu din Noua Zeelandă! Două femele au născut un pui de pisică de mare fără prezența unui mascul

Premieră la un acvariu din Noua Zeelandă! Două femele au născut un pui de pisică de mare fără prezența unui mascul

  • de

Premieră la un acvariu din Noua Zeelandă! Două femele au născut un pui de pisică de mare  fără prezența unui mascul.

Cum a fost posibil acest eveniment neobișnuit?

Oamenii de știință au rămas de-a dreptul uimiți atunci când două pisici de mare, ambele femele, au dat naștere unui pui. Surprinzător este faptul că în acel acvariu nu exista un mascul.

Numite Nibble și Spot, cele două femele de la centrul acvatic SEA Life Kelly Tarlton’s Aquarium din Auckland, au născut puiul în Ajunul Anului Nou, chiar dacă un mascul nu a fost în preajma lor în ultimii doi ani. O posibilă explicație oferită de Andrew Christie, unul dintre reprezentanții instituției, este aceea că pisicile de mare au stocat lichid seminal de la ultima întâlnire cu un mascul:

„Pare destul de obișnuit la speciile care nu se întâlnesc atât de frecvent”, a explicat Adele Dutilloy, de la Institutul Național pentru Cercetarea Apei și Atmosferei (NIWA) din Noua Zeelandă. La începutul lunii ianuarie, Dutilloy a descoperit prima dovadă a stocării de lichid seminal în speciile de rechini care trăiesc la mari adâncimi, care trebuie să profite la maxim de „oportunitățile de împerechere”. Împerecherea la rechini poate fi foarte agresivă”, a declarat unul dintre reprezentanți.

O altă pisică de mare numită Freckle s-a reprodus în acest mod la SEA LIFE Sydney Aquarium din Sydney, Australia, în 2018, în ciuda faptului că nu se mai întâlnise cu un mascul de aproape 10 ani.

Se pare că această strategie de supraviețuire este un lucru comun în rândul speciilor de pești, insecte, lilieci și țestoase, atunci când este prea greu să își găsească un partener în natură.

O explicație pentru cazul celor două pisici de mare poate fi oferită de partenogeneza (sau „naștere virgină”), ceea ce reprezintă procesul de reproducere asexuată, prin care un embrion se dezvoltă dintr-un ovul care nu a fost fecundat, potrivit The Guardian.