De 22453 Vizualizari

Prea multi sacali in Romania!

Vanatorii trebuie sa se specializeze pe vanarea lor, pentru ca numarul acestor pradatori sa ramana constant.

Prea multi sacali in Romania – si, de data aceasta, este vorba chiar despre animalele. Numarul lor, care creste constant, an de an, a ajuns o problema, iar oamenii trebuie sa inteleaga ca vanatorii au rolul lor acolo unde lantul trofic se opreste la un pradator versat, care se adapteaza oricaror conditii si se inmulteste necontrolat.

Dr. ing. Neculai Selaru explica intr-o lucrare stiintifica publicata pe site-ul Asociatiei Generale a Vanatorilor si  Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPS), asociatie in care detine functia de director general, care este istoria, dar mai ales cum este raspandit, la aceasta ora, in Romania, sacalul auriu.

Si, foarte important, specialistul face o serie de considerente cu privire la viitorul rasei, in conditiile in care, asa cum vom vedea mai jos, efectivele de sacali aurii de la noi din tara au crescut considerabil si, doar vanarea acestora, atunci cand legea o permite, nu este suficienta pentru reglarea evolutiei populationale.

Descriptio Moldoviae, prima informatie certa despre „cical”

„Prima mentiune sigura despre sacal in Europa, dateaza din vremurile biblice, cand turcii il denumeau „sigal”, iar caucazienii „scalca”. Mult mai tarziu, Alfred Brehm descrie sacalul, in celebra sa lucrare „Lumea animalelor”, ca fiind original din India, de unde s-a raspandit spre vest si nord, prin Pakistan, Iran si Afganistan, ajungand pana in nordul Africii, in sudul Europei si spre Asia centrala. Pe teritoriul Romaniei, cele mai vechi resturi scheletice de sacal au fost semnalate in zonele Brasov si Techirghiol, in depozitele de material neolitic amestecat cu material roman. Dimitrie Cantemir (1673–1723), în Descriptio Moldoviae, ne transmite, prima informatie certa despre cical (sacal), considerandu-l un animal al pamantului venit din Sudul Dunarii, iar primul sacal descris si identificat cu certitudine in Romania dateaza din anul 1929, impuscat fiind intr-un ostrov al Dunarii din judetul Dolj”, se arata in lucrarea stiintifica.

In continuare, aceasta precizeaza ca, abia dupa 1950, sacalul incepe a fi recunoscut ca specie existenta in fauna Romaniei, sustinandu-se venirea lui din Bulgaria, mai ales in perioadele de iarna, cand Dunarea ingheta.

„Dupa 1970, sacalul devine specie cunoscuta, stabilizata in Dobrogea si in Lunca Dunarii, dar semnalata si in lunca braileana a Buzaului, la marginea Bucurestiului si pe Prut in judetul Vaslui. Exemplare izolate au fost identificate, tot in acea perioada (1970-1980) si in preajma manastirilor Voronet si Gura Humorului din judetul Suceava.(…) De atunci arealul sacalului auriu s-a extins continuu de-a lungul raurilor interioare spre vest si nord, iar din anul 2000, specia a fost semnalata, in populatii locale stabile, si pe gridurile de la intrarea in Delta Dunarii (Grindul Lupilor si Histria). In prezent arealul stabil al sacalului cuprinde Dobrogea si Delta Dunarii, sud-estul Moldovei, sudul Munteniei si al Olteniei, Campia de Vest si cateva puncte in centrul Podisului Transilvaniei, cu densitati mai ridicate in luncile fluviului si raurilor interioare si populaţii insulare stabilite intre rauri, din ce in ce mai departate de luncile acestora”, se precizeaza in cuprinsul lucrarii de specialitate.sacal2

Numai cu arma de vanatoare, numarul sacalilor din Romania nu poate fi tinut sub control

Dupa 2001 si pana in 2014 s-a constatat o crestere surprinzatoare a efectivelor de sacal, de peste 7 ori in 14 ani. „Se sustine parerea generala a unui spor natural extraordinar de mare in Romania, in medie de 56%, si afirmatia ca numai cu arma de vanatoare, efectivele de sacal nu pot fi tinute sub control”, apreciaza in cuprinsul lucrarii dr. ing Nicolae Selaru. Specialistul este insa de parere ca, „din experienta traita cu alte specii alohtone, care au populat in mod natural teritoriul Romaniei, precum cainele enot si bizamul, este de asteptat ca, dupa o evoluţie populationala spectaculoasa, efectivele de sacal sa scada si sa se aseze la niveluri relativ constante, mai reduse decat in prezent, ca urmare a reglarii naturale care va opera prin intermediul dusmanilor naturali specifici, dezvoltati in timp pe seama efectivelor si densitatilor in crestere ale sacalului”.

Stimulente morale si materiale pentru vanatorii care ajuta la mentinerea efectivelor la un nivel acceptabil

„Efectivele de sacal ar trebui tinute, indiferent de efortul necesar, sub control”, aceasta-i concluzia defului vanatorilor romani, dar, in opinia sa, deocamdata, acest lucru pare extrem de dificil. „Dar nu imposibil, urmarindu-se, spre exemplu, pe viitor specializarea vanatorilor pe vanarea sacalilor, dar si eventuala actiune eficienta a factorilor naturali daunatori speciei, care sunt asteptati sa apara in conditiile inmultirii extraordinare a efectivelor acesteia si a cresterii densitatilor in care vietuieste. Expozitiile de vanatoare pentru medalierea craniilor de sacali, ar constitui un stimulent moral in interesul impuscarii sacalului, ca de altfel si posibilitatea de achizitionare, prelucrare si punere in valoare a blanurilor sale. Nu in ultimul rand, un stimulent material oferit pentru fiecare sacal impuscat, de catre administrator si/sau gestionari, ar avea un efect pozitiv in atingerea telului propus, de mentinere a efectivelor de sacali la un nivel constant si acceptabil”, argumenteaza, la final, seful AGVPS.

12 Comentarii

 1. Și cei mai mulți în șparlament!

 2. Pai trebuie simulati interlopii pentru vinarea sacalului pentru ca ei detin cele mai multe arme. Vinatorii nu pot face mare lucru din cauza legislatiei cretine. Eu as vina sacali cu arcul sau cu prastia dar trebuie sa fac permis de port rma pentru prastie sau arc. Intrlopii pot detine arme la oi de orice fel, deci ei ne pot salva de sacalii din padure sau din politica.

 3. Intamplator sunt din Dobrogea si va spun asa… Poate ca e invazie de sacali numai in Delta, in restul zonelor din Dobrogea, nu ar avea ce manca de atata saracie si seceta. Nu cred ca o populatie de sacali s-ar putea inmulti necontrolat daca nu ar avea ce manca… Ori, in nordul Dobrogei, sacalii sunt pe cale de disparitie pentru ca au fost fugariti si exterminati de catre posesorii de stane de oi cu cainii lor. Articol ciudat, oricum… nu am mai auzit pe nimeni pana acum sa indemne la exterminare cu arma.

 4. Vinatoarea sacalilor trebuie sa inceapa cu cei 588 din guvern ,apoi partidul majoritar apoi restul partidelor ,iar pentru a stimula vinatorii propun ca pentru fiecare exemplar vinat sa primeasca o prima i functie de greutatea sacalului.

 5. Ca vrem sau nu vrem,trebuie sa recunoastem ,ca noi,urmasii DACILOR (cati om mai fi) nu ai ROMANILOR,suntem astazi un conglomerat de inteligenta,dar si imensa PROSTIE. La sate (sa-mi fie iertat) dar si in mediul urban,acolo unde nu a ajuns educatia si GENA intelepciunii,predomina TEMBELISMUL ,mostenit,cultivat sau voit. Exemple sunt numeroase,dar ma multumesc sa amintesc doar VOTUL pomenilor,dat unor NEMERNICI, sustinerea unor acte inumane si criminale, dar si sustinerea unor indivizi sau structuri POLITICO-MAFIOTE. Si fiind vorba de SACALI, sunt multi,prea multi in arealul politic ROMANESC. In rest….totul depinde de cei care mai au un strop de ratiune.

 6. 2 întrebări:
  1. Câți șacali sunt (în realitate nu în numărătorile voastre făcute din burtă)?
  2. Câți șacali ar trebui să fie (argumentat științific)?
  Până răspundeți, gura mică!

 7. Mda. Ideea este asta: suntem vanatori iar rolul nostru este sa impuscam tot ce misca, pentru a ne satisface nevoia de sange. In concluzie, facem lobby aratand ce rai sunt ursii, lupii, sacalii, caprele, capriorii, castorii, iepurii, cum rontaie ei gradinile, cum distrug scoarta copacilor, cum mananca „vanatul” (pentru vanator, orice animal e „vanat”), cum astupa raurile, etc. Macar in cazul lupului, cainelui fara stapan sau sacalului – o combinatie de caine fara stapan si lup – putem gasi sprijin si simpatie la bobor, nu? Deci hai sa aratam cum s-a inmultit el aiurea (desi unii ca mine, care bantuie prin natura taman prin zonele mentionate) n-au avut bucuria sa vada macar un singur exemplar din „daunatorul” asta care ia „vanatul” de la gura pustii vanatorului…

 8. Mda … asa s-a procedat si cu lupii in perioada comunista, ba chiar mai mult : Ceausescu a declarat lupul ca ” dusman al poporului ” si asta nu e gluma, se poate verifica pe google. Au ucis lupii in masa, au ucis puii la vizuina cu pietre. Acum lupul este protejat de lege , cel putin legal, ca braconieri sunt destui. Vestul Europei a ramas fara lupi, pt ca au facut campanii de exterminare a lupului, iar acum Romania este una dintre cele mai apreciate tari din punct de vedere al faunei, pt ca mai exista lupi, ursi si rasi. Omul este cel mai cretin animal si singurul care este in stare sa aduca exterminarea altor specii. Nu sacalul, nici lupul nu vor crea disparitia altor specii, ci doar omul.

  • Popescu Dan spune:

   Tu crezi că vestul europei nu poate repopula cu lupi sau alte jivine?!…. Sunt băieți deștepți, nu este nevoie s-o facă, dacă au nevoie de faună, ecosisteme naturale, s.a.m.d merg la alții și se „distrează”. acasă la ei dezvoltă industrie și o bună organizare a lucrurilor, ca să asigure liniștea populației umane!….. Așa că chestia asta despre faună și ecosistem, la ei este doar formal. Trăiesc în occident occident de douăzeci de ani și am aflat cum stau lucrurile la ei….. ” Au alte pasiuni ” și din păcate, la modul cel mai discret, consideră că suntem fraierii lor!.

 9. Petru Duman spune:

  Sint foarte multi, au aparut si in zona de deal a Olteniei, sint extrem de insistenti, sint mai rai decit vulpile. Nu e o psihoza, e realitate.

 10. Ion. Rotari spune:

  Au apărut și în zona Balcani – Bolatau, sunt foarte agresivi. Halesc tot ce le iese în cale. Mie mi-a mâncat câinele, dar nu numai mie deja în satul Coman din Bacău rămânem fără câini. Îi mănâncă și din curte, din lanț.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X