De 2077 Vizualizari

Dovada uimitoare a devotamentului canin: Greyfriars Bobby, cainele care timp de 14 ani a dormit langa mormantul stapanului sau

Daca povestea cainelui Hachiko, din Japonia, va impresioneaza de fiecare data cand o auziti, aflati ca si alti caini sunt dovezi incontestabile ale devotamentului fata de oameni.

Greyfriars Bobby este un Skye Terrier din Edinburg (Scotia) care, timp de 14 ani dupa moartea stapanului sau, in 1858, a venit in fiecare seata la mormantul acestuia. In memoria animalului loial, a fost ridicata o statuie, plasata foarte aproape de cimitir.

Acum, reprezentari ale lui Greyfriars Bobby, devenit simbol al orasului Edinburg, se gasesc peste tot, sub forma de statui, la intrarea in magazine sau in hoteluri, magneti de frigider, inscriptii pe tricouri.

Greyfriars-bobby-edin

Prima varianta a povestii lui Greyfriars Bobby suna asa: un politist din Edinburgh, de prin 1850, si-a luat drept poartener in noptile friguroase de iarna, cand patrula pe strazile orasului, un catel, pe nume Bobby. Dupa ce stapanul a murit de tuberculoza si a fost ingropat in Greyfriars Kirkyard, catelul nu s-a miscat de langa mormantul stapanului timp de 14 ani, pana cand a murit. A doua varianta contine acelasi fir narativ, doar ca stapanul era un nobil, iar catelul ar fi stat langa mormantul lui 16 ani.

Greyfriars_Bobby_Headstone

Oricum, prima varianta pare a fi cea oficiala.

Locuitorii orasului au avut grija de catel si l-au hranit si simpatizat pentru loialitatea de care a dat dovada. La ora 1 la pranz, cand se auzea salva de tun din Castel, se spune ca lumea se ducea sa il vada pe Bobby, pentru ca acesta mergea, zilnic, la cafeneaua pe care obisnuise sa o frecventeze stapanul sau, si unde cainele primea acum de mancare.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X