Sari la conținut
Home » Plan de alimentație pentru psicile nou-născuți. Formule de lapte pe care le poți face singur

Plan de alimentație pentru psicile nou-născuți. Formule de lapte pe care le poți face singur

Atunci când se nasc, puii de pisică sunt neajutorați și dependenți de mama lor. Laptele le oferă toată hrana de care au nevoie în primele luni de viață. Cu toate acestea, există situații în care laptele nu este disponibil. Unele pisicuțe se îmbolnăvesc și nu-și pot alăpta puii în timp ce altele sunt abandonate. În aceste situații, va trebui să interveniți și să preluați rolul de mamă.

Pentru a asigura supraviețuirea și dezvoltarea unui pisoi nou-născut, trebuie să i se asigure o alimentație adecvată. Există înlocuitori disponibili la magazinul de animale de companie pentru a fi folosiți la hrănirea pisicuțelor. De asemenea, puteți folosi formule făcute în casă. Următoarele nu sunt recomandate pentru hrănirea cu biberonul pe termen lung, dar pot fi utile în cazul în care există o nevoie urgentă de a hrăni pisoii fără o sursă de hrană.

Formulă ușor de preparat în casă

Utilizarea laptelui de capră

Ingrediente: lapte de capră; 1 gălbenuș de ou; 1 lingură de iaurt simplu fără grăsime; Gelatină fără aromă- 1 plic pentru un pisoi de maxim o săptămână. După care în a doua săptămână dați-i cel mult două plicuri, în a treaia săptămână o să aibă nevoie de 3 plicuri, iar după ce a împlinit o lună pisica va avea nevoie de patru plicuri.

Puneți laptele într-o cratiță și adăugați cantitatea potrivită de gelatină în funcție de vârsta pisoiului. Puneți cratița la foc mic și continuați să amestecați până când gelatina se topește. Opriți focul și amestecați restul ingredientelor. Formula poate fi apoi refrigerată.

Lapte integral omogenizat

Ingrediente: lapte integral omogenizat; 2 gălbenușuri de ou; 1 linguriță de ulei; 1 picătură de vitamine pediatrice lichide (opțional)

Puneți toate ingredientele într-o cratiță și amestecați bine. Când amestecul ajunge la fierbere, îndepărtați tigaia de pe foc. Lăsați laptele să se răcească înainte de a-l turna într-un biberon. La fel ca în cazul formulei cu lapte evaporat, dacă doriți să adăugați vitaminele, amestecați 1 picătură în formulă o dată pe zi. Agitați bine, apoi serviți.

Cum să hrăniți un pisoi nou-născut?

Nu vă hrăniți niciodată pisoiul cu lapte fierbinte. Asigurați-vă că hrăniți pisoiul cu o temperatură potrivită. Cel mai bun mod de a încălzi laptele este cu apă caldă. Nu este recomandat să folosiți cuptorul cu microunde. Puneți laptele în biberon și scufundați-l într-un bol cu apă fierbinte. Testați câteva picături de lapte pe încheietura mâinii și, când temperatura este potrivită, puteți hrăni pisoiul.

Majoritatea magazinelor de animale de companie au biberoane și tetine pentru pisoi nou-născuți. Este posibil să preferați să folosiți aceste biberoane, acelea obișnuite pentru bebeluși sunt probabil prea mari pentru pisoi. Dacă tetina de pe biberon nu vine pretăiată, perforați o mică gaură în mamelon pe un unghi diagonal. Aveți grijă ca gaura să nu fie prea mare sau prea mică, deoarece va determina fluxul de lapte praf în timpul alăptării. 

Pentru a garanta un debit adecvat, testați gaura întorcând biberonul cu susul în jos. Formula ar trebui să se scurgă încet, picătură cu picătură, dacă gaura are dimensiunea corectă. Dacă nu găsiți un biberon micuț, puteți încerca să folosiți și o seringă fără ac, mai ales dacă pisoiul nu vrea să ia biberonul cu ușurință. Seringile orale pot fi de obicei achiziționate de la o farmacie și folosite în acest scop, potrivit animalpath.org.

Hrăniți pisoiul folosind o poziție sigură

Pisoiul trebuie să se simtă confortabil întins sau așezat cu burta spre podea. Hrăniți întotdeauna cu biberonul într-o poziție naturală, cu burta în jos. Nu hrăniți niciodată un pisoi pe spate, deoarece aceasta poate determina pisoiul să inhaleze lichid în plămâni.

Așezați pisoiul în poala dumneavoastră sau pe o masă, ținând capul ferm cu mâna non-dominantă și introduceți biberonul în gura acestuia cu mâna dominantă. Inversați biberonul astfel încât formula să poată curge încet în gura pisoiului. Puteți pune un deget pe gâtul acestuia pentru a vă asigura că pisoiul înghite.

Nu strângeți niciodată cu forța un biberon în gura pisoiului. În schimb, lăsați pisoiul să sugă în ritmul său propriu. Ei au nevoie de cantități mici de hrană la fiecare câteva ore pentru a se menține hidratați și pentru a le furniza nutrienții și grăsimile necesare pentru creșterea în greutate și dezvoltarea rapidă.