Sari la conținut
Home » Mit sau realitate? Pisicuța mea vede în întuneric?

Mit sau realitate? Pisicuța mea vede în întuneric?

Pisicuța mea vede în întuneric?

Pisicuța mea vede în întuneric? Pisicile nu au o vedere noaptea sau ziua. Ci mai degrabă percepția vederii lor este mai mult un spectru decât un da sau nu, spune Caryn Plummer, specialist în oftalmologie veterinară.

Calitatea vederii lor depinde de cantitatea de lumină ambientală prezentă. În comparație cu oamenii, pisicile sunt mult mai bune la distingerea obiectelor în condiții de lumină redusă, datorită structurii ochilor lor.

Pisicuța mea vede în întuneric?

Pisicile au evoluat să aibă o viziune nocturnă excepțională, în parte datorită conținutului mai mare de fotoreceptori bastonașe în retină.

Această caracteristică le oferă o sensibilitate superioară la lumină. Le permite să vadă mai bine în condiții de iluminare scăzută.

Potrivit organizației caritabile Cats Protection, această abundență de bastonașe face ca pisicile să poată vedea „de șase până la opt ori mai bine” decât oamenii în întuneric.

Evoluția vederii nocturne la pisici este legată de nevoia acestora de a vâna în condiții de iluminare redusă. Deoarece sunt carnivore obligate și trebuie să mănânce carne pentru a supraviețui.

Abilitatea pisicilor de a se orienta în întuneric depinde nu numai de structura ochilor lor. Ci și de celelalte simțuri.

Pisicile au un auz și un simț al mirosului foarte dezvoltate. Le ajută să navigheze cu succes în medii în condiții de lumină slabă sau întuneric.

Pisicile folosesc o combinație de simțuri pentru a-și ghida mișcările

Astfel, pisicile folosesc o combinație de simțuri pentru a-și ghida mișcările și a se adapta la mediul lor în diferite condiții de iluminare.

În evoluție, există de obicei un preț care trebuie plătit pentru fiecare avantaj, a declarat Ron Ofri.  Acesta este profesor de oftalmologie veterinară la Școala de Medicină Veterinară Koret.

În cazul pisicilor, compensația pentru a avea o viziune nocturnă este că trebuie să se mulțumească cu o vedere relativ slabă în timpul zilei.

Ca urmare a adaptărilor care permit o viziune nocturnă atât de sensibilă, acuitatea lor vizuală pe timp de zi este de doar 1/7 din a noastră, a spus Ofri, conform alephnews.ro.