Sari la conținut
Home » Pisica ta se comportă ca un mic spion? Află ce se află în spatele acestui comportament

Pisica ta se comportă ca un mic spion? Află ce se află în spatele acestui comportament

sursă foto: atlas-geografic.net

În primul rând, este ușor să te împiedici de o pisică care se strecoară mereu printre picioarele tale. Pisicile sunt curioase și jucăușe prin natura lor și s-ar putea să vă urmeze dintr-un loc în altul doar pentru că mișcările pe care lefaceți li se par amuzante sau interesante. Drept urmare, de obicei nu trebuie să vă faceți griji dacă pisica se lipește de dumneavoastră ca un lipici.

Acestea fiind spuse, majoritatea comportamentelor feline se întâmplă cu un motiv, iar umbrirea nu face excepție. Am întrebat doi medici veterinari de ce o pisică te-ar putea urmări peste tot. Aceștia au oferit câteva motive, plus câteva alte sfaturi despre cum să gestionați o lipire excesivă sau îngrijorătoare.

Pisica dorește atenție

Pisicile pot avea o reputație de independență, dar adesea formează legături strânse cu oamenii – și le este dor de ei când nu sunt în preajmă. În consecință, pisicile se îndreaptă adesea către oameni pentru confort, joacă sau afecțiune, spune Dr. Alex Crow, MRCVS, un medic veterinar care practică în Marea Britanie. „S-ar putea să vă urmărească pentru a vă atrage atenția pentru a vă mângâia, a se juca sau chiar și pentru a vă ține companie”, spune el.
Alte câteva semne că pisica ta vrea ca tu să te concentrezi asupra ei: Fac mult zgomot, fie că este vorba de mieunat, toarce sau chiar urlă; Inițiază jocul prin faptul că se agață de picioarele tale sau se lovește de ele.

Are mult contact fizic, inclusiv sare în poala ta, se strecoară printre picioarele tale sau se freacă de tine. Zgârie mobila, lovește obiecte de pe mese sau găsește alte modalități distructive de a vă atrage atenția. Dacă acest comportament devine mai mult agravant decât drăguț, îl gestionați făcându-vă timp în rutina zilnică pentru a vă juca, a vă agita și a vă distra pisica, spune Dr. Lizzie Youens, MRCVS, consilier veterinar pentru Cats.com.

Atunci când trebuie să faci alte lucruri, îi poți oferi o jucărie sau o recompensă pentru a o ține ocupată sau poți încerca să asculți radioul sau muzica pentru a-i distrage atenția, adaugă ea.

Pisica ta te iubește și are încredere în tine, dar totdată vrea și mâncare

„Pisicile pot forma legături sociale puternice și deseori doresc să își petreacă tot timpul cu cei care le sunt cei mai apropiați”, spune Dr. Youens. Dacă există o persoană în care au încredere mai mult decât în oricine altcineva, o pisică poate începe să o urmeze peste tot.

Din moment ce tu ești cel care îi oferă pisicii tale hrană și resurse, este posibil să o găsești sub picioare atunci când are poftă de mâncare. Pe măsură ce se apropie ora mesei, pisica ta s-ar putea să te urmeze peste tot, să arate mai multă afecțiune decât de obicei sau să facă mai mult zgomot decât de obicei. De asemenea, mieunatul lor poate suna mult mai pretențios!

„O pisică înfometată ar putea merge până la bolul lor de mâncare, apoi înapoi la dumneavoastră, în mod repetat. Acesta este modul lor de a vă îndruma către problemă – un bol de mâncare gol”, spune Dr. Crow. Dacă nu îi oferiți mâncare imediat, s-ar putea să observați că se plimbă sau sare în sus pentru a vă atrage atenția.

Pisica dumneavoastră este stresată sau anxioasă

Stresul și anxietatea pot afecta pisicile în moduri diferite, spune Dr. Youens. „Unele pisici se pot ascunde, în timp ce altele pot fi mai lipicioase.” O pisică care vă urmărește îndeaproape ar putea avea, de asemenea, anxietate de separare, explică Dr. Crow. „Faptul că vă urmăresc poate să le ofere un sentiment de siguranță și securitate.”

Dacă pisica începe brusc să vă urmărească peste tot, când nu a făcut-o niciodată înainte, acest lucru ar putea indica un nou stres în viața lor. Alte semne de stres și anxietate la pisici includ:

Vocalizare excesivă sau șuierături; Gâfâit; Urinarea în afara litierei; Modificări ale apetitului; Agresivitate crescută
Modificări de comportament, inclusiv ascunderea mai des sau noi comportamente distructive, cum ar fi zgârierea sau distrugerea mobilei.

Pisica dumneavoastră se plictisește sau este în călduri

Poate că pisica își petrece o mare parte din timp dormind, dar tot se poate plictisi! „Pisicile sunt active și inteligente și au nevoie atât de stimulare fizică, cât și mentală pentru a preveni plictiseala și frustrarea”, ne spune Dr. Youens. O pisică neliniștită vă poate urmări peste tot doar pentru a vedea dacă se întâmplă ceva interesant. O pisică femelă poate începe să vă urmărească peste tot dacă este în călduri sau dacă rămâne însărcinată.

„Acest lucru face parte din instinctul lor de cuibărit”, spune Dr. Crow, adăugând că multe pisici caută confortul și compania celui mai de încredere om atunci când sunt pe cale să nască. Semnele de sarcină la pisici includ modificări ale apetitului, o burtă umflată și sfârcuri mărite. Dacă bănuiți că pisica dumneavoastră este însărcinată, veți dori să vă faceți imediat o programare la veterinar pentru a confirma sarcina.

Acesta vă poate oferi îndrumări privind hrănirea și îngrijirea unei pisici gestante. Dr. Youens sugerează amenajarea unei zone de odihnă confortabile pentru pisica gravidă, cu așternuturi moi și jucării într-un loc cald. Menținerea rutinei obișnuite poate ajuta, de asemenea, la calmarea suferinței ei, potrivit rover.com.