Sari la conținut
Home » Pisica ta ține cu adevărat la tine? Da!

Pisica ta ține cu adevărat la tine? Da!

De ce zgârie pisica oglinda?

Pisica ta ține cu adevărat la tine? Muzicalul „Cats” descrie lumea felină ca fiind ascunsă, misterioasă și complet separată de societatea umană. Atunci când interacționează cu noi, o fac în propriile lor condiții. Dar este această reprezentare corectă? La nivel mondial, pisicile domestice sunt mai numeroase decât câinii.

Cu toate acestea, oamenii de știință au studiat cogniția socială a câinilor mult mai mult decât cea a pisicilor. Câinii formează în mod clar atașamente, în special față de oameni. Într-adevăr, aceasta poate fi baza succesului lor în casele și inimile noastre. Se știe mult mai puțin dacă pisicile, care trăiesc și ele printre noi, se atașează de oameni într-un mod similar.

Pisica ta ține cu adevărat la tine?

Pisica ta ține cu adevărat la tine: Angora turcească
Pisica ta ține cu adevărat la tine: Angora turcească care stă jucăușă

Metodele de testare a legăturilor dintre bebelușii umani și îngrijitorii lor sunt bine cunoscute. Teste similare au fost dezvoltate pentru a fi utilizate cu primatele neumane și cu câinii. Unul dintre acestea, Testul bazei sigure (SBT), analizează modul în care subiecții răspund la faptul că sunt lăsați singuri într-un mediu necunoscut.

Folosind criterii comportamentale similare celor utilizate în experimentele cu copii umani, cercetătorii au testat 79 de pisoi, cu vârste cuprinse între 3 și 8 luni. Pentru a evalua cât de atașate erau pisicuțele de îngrijitorii lor, acestea au fost separate de aceștia timp de două minute. După ce au fost reuniți, cercetătorii au observat și au clasificat comportamentul pisicuțelor.

Pisicuțele atașate în mod sigur au prezentat un stres redus odată ce îngrijitorul s-a întors. Aceștia au căutat contactul, dar au continuat, de asemenea, să exploreze. Pisicile atașate nesigur au rămas stresate și fie au rămas în permanență lângă îngrijitor (atașament ambivalent), fie au evitat îngrijitorul (atașament evitant), fie au prezentat un amestec al acestor comportamente (atașament dezorganizat).

Șaptezeci dintre pisicuțe

Șaptezeci dintre pisicuțe au prezentat un stil de atașament distinct, aproximativ două treimi (64,3%) fiind atașate în mod sigur. Restul erau atașate nesigur. Cei mai mulți dintre aceștia erau ambivalenți (84%). Pentru a vedea dacă socializarea ar putea afecta atașamentul, un grup de pisoi și îngrijitorii lor au participat apoi la o intervenție controlată de șase săptămâni.

La final, pisicuțele au fost testate din nou, dar stilul de atașament nu s-a schimbat. Acest lucru sugerează că atașamentul ar putea fi mai degrabă o trăsătură ereditară, precum temperamentul.

Un ultim experiment a examinat dacă comportamentul de atașament a persistat la vârsta adultă. Cercetătorii au testat 38 de pisici de peste un an cu SBT. Distribuția stilurilor de atașament a fost comparabilă cu cea a pisicilor. Aproximativ două treimi (65,8%) erau sigure și 34,2% erau nesigure. În general, rezultatele au demonstrat că pisicile formează atașamente sigure și nesigure față de oameni.

Și par să se atașeze în rate similare cu cele ale copiilor umani și ale caninilor. Cercetările anterioare au arătat că copiii formează atașamente sigure/insecure într-un raport de 65%/35%, iar câinii într-un raport de 58%/42%, potrivit faunalytics.org.

La fel ca și câinii, pisicile sunt generaliste sociale. Ele prezintă stiluri de atașament distincte față de îngrijitori, iar aceste stiluri sunt stabile până la vârsta adultă. Susținătorii pisicilor domestice pot indica acest studiu ca o dovadă în plus că pisicile au nevoie de cămine stabile, la fel ca și câinii.

Indiferența și aparenta independență a pisicilor pot face să pară că nu le pasă cu adevărat cu cine locuiesc, atâta timp cât au hrană și adăpost. Această cercetare infirmă această convingere și arată că pisicile se atașează într-adevăr de cei care au grijă de ele.