Sari la conținut
Home » Pisica ta a făcut pneumonie? Care sunt cauzele?

Pisica ta a făcut pneumonie? Care sunt cauzele?

De ce este nocivă carnea crudă pentru pisici?

Pisica ta a făcut pneumonie? Bronșitele reprezintă inflamații acute sau cronice ale mucoasei bronhiilor, având un impact semnificativ asupra funcționării sistemului respirator.

În cazul pisicilor, aceste afecțiuni prezintă provocări specifice, deoarece animalele nu manifestă întotdeauna simptome clinice evidente până când boala ajunge într-un stadiu avansat.

Pisica ta a făcut pneumonie?

Pisicile sunt sensibile la bronșite și pneumonii, iar simptomatologia este adesea discretă. Absența tusei, un simptom prominent la alte specii, face dificilă detectarea bolii la pisici. Semne precum apatia, febra mare (peste 40 de grade Celsius), refuzul de a mânca sau dificultatea în înghițire pot indica prezența bronșitei.

Proprietarii trebuie să fie atenți la aceste semnale subtile și să consulte de urgență un medic veterinar pentru un diagnostic precis și instituirea unui tratament adecvat.

Bronșitele netratate la timp și pneumoniile pot duce la complicații grave, inclusiv fibroza pulmonară, afectând capacitatea funcțională a plămânilor și generând sindroame de insuficiență respiratorie cronică. Aceste probleme pot, la rândul lor, contribui la afecțiuni cardiace și insuficiență cardiacă cronică.

Diagnosticul se stabilește pe baza semnelor clinice

Diagnosticul se stabilește pe baza semnelor clinice, auscultării pulmonare, examenelor termice și prezenței altor simptome precum etajul și dispneea. Examinarea radiologică poate oferi informații suplimentare despre starea plămânilor.

Profilaxia joacă un rol crucial în prevenirea acestor afecțiuni la pisici. Asigurarea unor condiții de viață lipsite de umezeală excesivă și curenți de aer. Menținerea igienei corespunzătoare și evitarea schimbărilor bruște de temperatură reprezintă măsuri esențiale.

Tratarea promptă a afecțiunilor respiratorii superioare. Cum ar fi rinitele, faringitele și laringitele, contribuie, de asemenea, la prevenirea bronșitelor și pneumoniilor.

Tratamentul bronșitelor la pisici implică administrarea de antibiotice pe o perioadă de 7-10 zile, chiar și după dispariția simptomelor, pentru a preveni recidivele. Combaterea congestiei, inflamației și susținerea expectorației sunt aspecte importante ale tratamentului

. După vindecare, reexaminarea animalului de către medicul veterinar și repetarea examenului radiologic sunt recomandate pentru a monitoriza evoluția și a identifica eventuale complicații, conform  eva.ro.