Sari la conținut
Home » Pisica și superstițiile

Pisica și superstițiile

Pisica și superstițiile în istoria omenirii. Aratăm câteva exemple din izvore istorice în care pisicile erau adulate sau, din contră, considerate malefice.

În Japonia, pisica era (şi este) simbolul norocului, purtând numele de Maneki Neko. Freyja, zeiţa dragostei, frumuseţii şi fertilităţii din mitologia nordică este reprezentată într-un car tras de două pisici.

În China, în secolul XII, în timpul dinastiei Song, pisicile erau animalele de casă favorite.

Mitologia celtică aminteşte de pisica Sith, ca de o fiinţă magică.

Vikingii protejau pisicile, care erau folosite pentru prinderea şoarecilor şi pentru companie. Unul dintre regii galezi, Hywel cel Bun, chiar a dat o lege care interzicea maltratarea sau uciderea pisicilor.

În Evul Mediu, în anumite părţi ale Europei Occidentale, pisicile erau asociate cu „răul” şi, din acest motiv, erau exterminate. Efectul: marea ciumă a fost împrăştiată de şobolani, al căror număr a crescut foarte mult în condiţiile în care numărul pisicilor era în scădere.

În oraşul Ypres, pisicile, care iarna erau folosite pentru a „apăra” depozitele de lână, primăvara erau aruncate din vârful turnului oraşului, pentru că astfel se ucideau „spiritele rele”. Pisicile erau asociate şi cu vrăjitoria şi din acest motiv erau arse de vii sau aruncate de pe clădiri înalte.

Marinarii din Anglia și superstițiile legate de pisică

În Anglia însă, se credea că pisica neagră este un semn bun, în timp ce una albă aducea ghinion. Nevestele marinarilor trebuiau să aibă în casă o pisică neagră, pentru a purta noroc soţului plecat pe mare.

În alte locuri, superstiţiile legate de pisici sunt exact invers. Pisicile au fost, de-a lungul timpului, companioni de nădejde ai marinarilor. Ele erau luate pe corăbii pentru a apăra încărcătura de atacurile rozătoarelor, dar şi pentru a ţine „de urât” marinarilor care-şi petreceau mare parte a timpului departe de casă.

Superstiţiile „marinăreşti” spun că este bine dacă o pisică se apropie de marinar pe punte, dar este semn rău dacă face doar jumătate de drum şi se întoarce. Dacă o pisică cade peste bord sau este aruncată în apă înseamnă că o furtună va lovi corabia; dacă o pisică strănută – înseamnă că va ploua; dacă se joacă înseamnă că va fi vânt prielnic.