Sari la conținut
Home » Perlele, miracol al naturii. Cum se nasc și care sunt cele mai valoroase

Perlele, miracol al naturii. Cum se nasc și care sunt cele mai valoroase

Perlele, miracol al naturii. Nu există femeie căreia să nu-i placă perlele, dar până să se transforme în bijuterii spectaculoase, considerate un simbol al fericirii și norocului, trebuie să  știm că perlele au fost au fost învăluite de legende și mituri.

Perlele erau folosite ca obiecte de podoabă încă din anul 420 î.Hr., datorită unui fragment de perlă descoperit în sarcofagul unei prințese persane, care în prezent este expus la Muzeul Louvre din Paris.

Încă din anul 2300 î.Hr., perlele erau oferite cadou rigilor chinezi. În același timp, în Roma antică, perlele erau considerate un simbol al celor mai înstărite persoane din societate. Mai mult, perlele erau considerate atât de prețioase, încât regele Julius Caesar a dat o lege prin care limita purtarea perlelor.

Stridiile se găseau și în Golful Persic, ceea ce însemna că erau foarte apreciate și în cultura arabă.

Legenda spune că perlele se formau din picăturile de rouă care erau înghițite de stridii atunci când cădeau în apa mării. Înainte să devină populare perlele de cultură, Golful Persic era centrul comerțului cu perle naturale, potrivit

De unde provin adevăratele „perle ” cu cea mai mare valoare?

Adevăratele „perle ” cu cea mai mare valoare provin din scoicile de margaritar, ele provenind din moluşte cu cochilie care trăiesc în mare.

Perlele naturale se formează prin sistemul de apărare al moluştelor, acestea izolează un corp străin pătruns în organism, acoperind parazitul cu carbonat de calciu în mai multe straturi de sidef, făcându-l astfel, inofensiv

Aceste miracole naturale foarte puține la număr se transformă în bijuterii foarte rare, valoarea este determinată de mărime, formă, dar şi de strălucirea lor.

Preţul unei singure perle poate depăşi câteva mii de dolari.

Cum au luat naștere perlele de cultură?

Oamenii implantează artificial un parazit in scoici, astfel luând naştere patru tipuri de perlele de cultură. Aceste perle reprezinta 99% din perlele comercializate.

Acestea sunt:

  • perle akoia, sunt cele mai lucioase şi cele mai fine, foarte rare, cu diferite nuanţe de alb, crem, dar pot fi şi negre datorită unui tratament special;
  • midiile de apa dulce din China produc perle care au o formă rotundă, deoarece cultivarea lor este diferită. O midie poate produce până la 40 de perle o dată. Preţul unui colier de calitate ajunge până la o valoare 800 Euro;
  • stridiile cu buză neagra produc perlele tahitiene negre, fiind singurele perle care se produc în mod natural în apele calde ale marilor din sud. Achiziţionarea unui astfel de colier costă 30.000 de dolari.

Perlele din marea de sud, sunt cele mai rare şi valoroase, ele  fiind cultivate în apele calde din Australia, Indonezia, Filipine, Myanmar si Thailanda. Nuanţele de alb şi  portocaliul încîntă tot globul.Şi melcii fac perle.

Cele mai scumpe perle sunt cele menţionate mai sus, dar există şi melci, care dau naştere unor astfel  perle.

Melci marini din Oceanul Indian  şi din OceanulAtlantic produc perle sidefii,care devin valoroase datorită culorii delicate de galben, roz sau portocaliu.Maria Mocanu

Etichete: