De 3678 Vizualizari

Pe spate poartă o CLEPSIDRA, simbol al vieţii care se scurge din victimele sale!

Afla cine e Vaduva Neagra

 

Înspăimântătoare şi regală, văduva neagra face parte din familia Thesidiidae, cea mai cunoscută specie de păianjen veninos.

black widorw 2

Văduva neagră se deosebeşte prin marcajul mistic pe care îl poartă pe spate: un semn roşu în formă de clepsidră! Poveştile populare spun că acest semn este simbolul vieţii care se scurge din animalele sau oamenii care sunt atinşi de acest păianjen.

 

Neagră şi cu pete roşii, de altfel foarte interesante, insecta construieşte pânza în formă de pâlnie printre pietre, buruieni sau în profunzimea solului.

 

În vreme ce masculii sunt inofensivi, înţepăturile provocate de femele sunt letale pentru alte insecte!

 

Veninul acestora este asemănător cu cel al unei vipere sau a unei cobre. Doar 3-5 mg de venin neurotoxic este suficient pentru a produce unui om dureri groaznice, atacuri de panică şi hipertensiune arterială. Din cauza înţepăturii provocată de această insectă, oamenii pot intra în şoc anafilactic aproape instant, iar în lipsa unei intervenţii medicale, persoanele respective îşi pot pierde viaţa.

 

De regulă, văduvele negre se hrănesc cu insecte şi obişnuiesc să îşi facă cuiburile în preajma muşuroaielor de furnici. Păianjenul înţeapă prada imediat ce acesta a fost prins în pânză, apoi se hrăneşte cu sângele ei.

 

Acest păianjen se găseşte şi la noi în ţară. Văduva neagră a fost descoperită la Sulina, în anul 1961, dar şi pe insula lacului Razim, în anul 1971, apoi a trecut multă vreme până să mai fie văzută. Surprinzător, în vara anului 2007, văduva neagră a fost observată în zona de coastă dintre Agigea şi Eforie, unde a făcut câteva victime în rândul oamenilor.

 

(Maria Mocanu)

 

 

Un singur comentariu

  1. Nu vreau sa tarnesc panica, dar ca urmare a schimbarilor climatice, s-ar putea, in cativa ani, sa se deplaseze pe malurile Dunarii in amonte si sa ne pomenim cu ea chiar la Bucuresti.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X