Sari la conținut
Home » Patrupedul tău este senior acum. Ce trebuie să stii?

Patrupedul tău este senior acum. Ce trebuie să stii?

Ce reguli impune CFR pentru călătoritul cu animale?

Patrupedul tău este senior acum. Chiar și prietenii noștri cu patru picioare înaintează în vârstă și pot experimenta semne de îmbătrânire, dar este important să distingem între bătrânețe și senilitate.

Câinii pot trăi o parte semnificativă a vieții alături de stăpânii lor și, în timp, își dezvoltă propriile necesități și probleme legate de vârstă.

Patrupedul tău este senior acum

Durata de viață a câinilor variază în funcție de rasa lor, astfel că nu există un răspuns universal la această întrebare. De regulă, câinii de talie mică au o speranță de viață mai lungă în comparație cu cei de talie mare.

Un Chihuahua poate trăi până la aproximativ 15 ani. În timp ce rase precum Bulldogii sau St. Bernard au o speranță de viață  între șapte și zece ani.

Pe lângă factorii genetici, starea de sănătate generală a câinelui este influențată și de aspecte externe. Cum ar fi nutriția, îngrijirea și sănătatea în ansamblu.

Pentru a asigura o viață lungă și fericită patrupedului tău, este important să fii bine informat și să iei măsuri adecvate în acest sens.

Senilitatea la câini, asemănătoare cu îmbătrânirea la oameni, se manifestă în mod diferit la fiecare câine. Unii câini îmbătrânesc fără a prezenta semne evidente.

În timp ce alții pot avea o calitate a vieții afectată de simptomele de îmbătrânire.

Cum îți dai seama dacă este sensibil?

Semnele comune ale senilității la câini includ:

  1. Modificări la nivelul aspectului: schimbări în culoarea blănii (în special în zona capului), blană încurcată sau căderea părului în exces.
  2. Scăderea apetitului și pierderea în greutate.
  3. Probleme articulare și osoase, cum ar fi atrofia osoasă sau osteoartrita, care pot duce la disconfort și durere la mișcare.
  4. Reducerea sau pierderea auzului, vederii și mirosului.
  5. Slăbirea sistemului imunitar, ceea ce poate duce la susceptibilitate crescută la boli și infecții.
  6. Urinare mai frecventă din cauza slăbirii vezicii urinare.

Sfaturi pentru o bătrânețe mai ușoară

Pentru a ajuta câinele să facă față senilității și să îi oferi o bătrânețe confortabilă, poți lua următoarele măsuri:

  1. Evitarea obezității prin oferirea unei diete echilibrate și exerciții fizice regulate.
  2. Ameliorarea durerilor articulare cu ajutorul medicamentelor prescrise de un medic veterinar.
  3. Programarea unor controale periodice la medicul veterinar pentru depistarea și tratamentul precoce al bolilor legate de vârstă.
  4. Fiind înțelegător și evitând stresul și activitățile obositoare pentru câinele bătrân.

În ceea ce privește momentul în care este necesar să iei decizia de a-ți lăsa câinele să treacă în lumea de dincolo, nu există un răspuns universal. Senilitatea este o parte naturală a vieții, iar fiecare câine este diferit.

Dacă simptomele de îmbătrânire sunt severe și cauzează suferință, este recomandabil să consulți un medic veterinar pentru a discuta despre opțiuni și calitatea vieții câinelui tău în stadiile finale ale vieții sale, conform zooplus.ro.